Техническият и Медицинският с по 4 специалности в топ 3

Животът

01-12-2014, 22:36

Снимка:

mu-varna.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Софийският университет остава най-престижен

Морското пак лидер сред военните ВУЗ-ове

Сред варненските университети Техническият и Медицинският са с най-много специалности, които са се класирали в топ 3 сред вузовете в страната. Това става ясно от четвъртото издание на рейтинговата система на висшите училища, създадено от министерството на образованието и науката и консорциум "ИОО-МБМД-С". 

Лидер е Медицинският университет в София, който е първи в 5 от 5 професионални направления, оценен е за висок престиж и високо ниво на научна дейност.

Софийският университет пък е с лидерски позиции в 21 от 22 професионални направления. Техническият университет в София е първи в 5 от 8, а Химикотехнологичният и металургичен университет - в 3 от 5 направления.

Варненският медицински университет също заема престижни места с 4 от 5-те си специалности (петата - Фармация, все още не е включена в класацията). По основната специалност Медицина нашият университет е втори само на точка след лидера в София. Миналата година той делеше това място с пловдивската "Медицина", но сега вече я изпреварва. Второ място от общо 8 ВУЗ-а заема МУ-Варна и в специалност "Обществено здраве". В другите две - Здравни грижи и Стоматология, му е отредено 3-то място.

Техническият има три втори места - за Енергетика, Комуникационна и компютърна техника и за Социални дейности. В класацията за миналата година тези специалности са били съответно на 3-то, 2-ро и 4-то място. Подготовката и реализацията на студентите по Машинно инженерство са класирани на трето място сред 8-те ВУЗ-а, предлагащи тази специалност.

Техническият университет и Морското училище имат еднаква позиция - 4-то място в общата класация за "Транспорт, корабоплаване и авиация". Ако се има предвид, че средната работна заплата на завършилите тази специалност е сред ниските в класацията - едва 829 лева, става ясно, че рейтинговата система най-вероятно не отчита реализиралите се в чужбина капитани и механици, чиито заплати под чужд флаг са доста по-високи.

Морското училище е удостоено с единственото първо място сред варненските вузове - в специалността "Военно дело", но тук съревнованието е едва между два университета.

Икономическият университет има само едно престижно място в класацията - второ, за специалността "Туризъм". В "Икономика" той е едва 6-ти от общо 26 ВУЗ-а.

"Правото" във Варненския свободен университет е на 5-то място от 6 ВУЗ-а, а Архитектурата на 3-то от 7.