Бойко Борисов последен казва възрастта за пенсиониране

Животът

30-11-2014, 08:25

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Той бил склонен да подкрепи Ивайло Калфин в спора му с финансовия министър Владислав Горанов

Премиерът Бойко Борисов ще има финалната дума каква да е пенсионната възраст през 2015 г., която правителството да предложи с бюджета. Това стана ясно след извънредна сбирка на социалния министър Ивайло Калфин с представители на синдикатите, работодателите и експерти от НОИ.

В понеделник в МС ще бъде внесен проектобюджетът с увеличение на възрастта с 4 месеца, изготвен по инструкции на финансовия министър Владислав Горанов. Той обаче ще е придружен с отрицателен доклад от вицепремиера Ивайло Калфин и препоръка възрастта за пенсия да се увеличи само с 2 месеца, казаха участници в срещата.

Вдигането на възрастта с 4 месеца ще спести на НОИ 45 млн. лв. от пенсии, а това с 2 месеца - 20 млн. Калфин предлага и възможност за ранно пенсиониране с недостигащи 12 месеца стаж или възраст за безработни.

Премиерът Борисов бил склонен да подкрепи Ивайло Калфин в спора му с финансовия министър Владислав Горанов, съобщи източник от МС.

Срещу това обаче поискал до края на годината да са очертани параметрите на реформата и вицето Калфин да е подписал споразумение по основните параметри със синдикатите и работодателите. Заради това и първата среща по пенсионната реформа била свикана толкова спешно в събота по обяд.

Като основа на реформата ще се ползват трите варианта, разработени от служебния социален министър Йордан Христосков, които предвиждат вдигане на възрастта през 2015 г. с 2 месеца.

“Направихме първа експертна среща, за да подготвим дългосрочна реформа. Още в началото на следващата седмица ще направя среща и с парламентарните партии, ще им представя това, по което работим, и ще очакваме от тях да се съобразят с предложенията и решенията. Те също ще участват в тях, за да има максимално широко съгласие”, заяви Калфин след срещата.

Съветът, събран днес, ще работи активно с оставащите 20 дни до края на годината, за да изготви основните параметри на реформата. Първата задача била да се види как да се повишат приходите от осигуровки, но без да бъдат вдигани поне през 2015 г. Хоризонтът на реформата трябва да е поне 2025 г., стана ясно пък от изявление на вицепрезидента на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

Възрастта за пенсиониране неизбежно трябва да стане 65 г. и за мъжете, и за жените, обясни още Калфин. Цялостната реформа пък трябвало да е насочена към това при пенсиониране със заплата 860 лв. българинът да получи поне 700 лв. пенсия, обясни Калфин.