Д-р Людмила Емилова: Гладният човек не е измъчен, а щастлив

Животът

30-11-2014, 08:18

Снимка:

Списание EVA

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

1-2 кг. плодове, 4 билкови чая с лъжичка мед във всеки на ден е възможно най-евтиното лечение срещу почти всички болести

Д-р Людмила Емилова е родена във Варна през 1943 г. Завършва Варненския медицински институт през 1969 г., като впоследствие придобива специалности по вътрешни болести и ревматология и кардиология.
На 5 май 1993 г. д-р Емилова открива своя клиника, работеща по методите на природонаучната медицина.
През 1996 г. става член на Лекарската асоциация към Американското общество по натурална хигиена. През 2008 г. д-р Емилова завършва магистратура по здравен мениджмънт.

 

 -Д-р Емилова, обиждате ли се, когато наричат вашата клиника за лечебно гладуване “дебелариум”?

- Ни най-малко. Вярно е, че хората с много килограми над нормата имат и много болести. Това, че са дошли да потърсят помощ при нас, е достойно за уважение. Мисля, че са намерили точното място, където можем да им помогнем, защото намалявайки килограмите, те се отървават и болестите си.

- Вашето име се свързва с популярни лица като Стефан Данаилов, Тони Димитрова, Глория, Десислава, Мая Нешкова и др. Някои от тях са отслабвали драстично, но след това са възвръщали килограмите си, че и отгоре. Защо се получава така?

- Голяма част от пациентите запазват добрите си резултати дълго време. Но все пак става въпрос за живи хора с всичките им проблеми. Когато се появят тежки стресови ситуации, човек спира да обръща внимание на това какво слага в устата си. Това се отразява освен на менталното, и на физическото тяло. Въпросът е, че всеки, който е бил в нашата клиника, излиза научен как да се справи както с излишните си килограми, така и с болестите си, които са се натрупали с годините. Не мисля, че хората, които не са успели да се справят от първия път, са по-долно качество или че са несериозни. В живота на човек се случват най-различни неща - често пъти непредвидими. Но всеки от нашите пациенти знае, че винаги, когато има нужда от нашата помощ - ние сме насреща.

- Повече от 20 години вие лекувате по метода на Лидия Ковачева, който на пръв поглед изглежда лесен и много евтин. Така ли е?

- Дневната доза е 1-2 кг. Плодове, 4 билкови чая с лъжичка мед във всеки. Това е възможно най-евтиното лечение срещу почти всички болести. Не пием вече хапчета за кръвно, висок холестерол, различни възпаления, висока кръвна захар и т.н. Правим тази програма и едновременно лекуваме всичко. Въпреки че на пръв поглед изглежда много простичко, трябва да се прави под вещото ръководство на лекар с опит и знания в природонаучната медицина, особено ако е повече от един ден. Когато започнах тази работа пред 21 години, бях изпитала метода върху себе си. Разбрах, че по този начин може да се лекуват тежък хроничен запек, мигрена, увеличен черен дроб и жлъчен мехур, ниско кръвно и нисък хемоглобин - анемия, бъбреците ми също бяха много увредени. В процеса на лечението си изчетох книгите на Лидия Ковачева, Пол Брег, Хърбърт Шелтън и доста друга литература, посветена на лечебното гладуване, а и с всеки пациент добивах опит. Броят на пациентите ми вече е над 42 000. Затова, ако вече кажа на някого, че мога да му помогна, това означава, че действително мога. Ако кажа - това не може да се излекува, значи наистина не може. Зад всяко мое „да“ стоят стотици до хиляди излекувани от това заболяване мои пациенти. И както често се шегувам, „ако не си извънземен, и ти ще се излекуваш, спазвайки моите съвети“.

- Какво не може да се лекува с вашия метод?

- Не може да се лекува базедова болест - това е повишена функция на щитовидната жлеза. Не прилагам лечение и при пациенти с ракови заболявания. Би могло да се помогне, ако болният няма метастази, но това никога не може да се каже със сигурност. Има и вродени заболявания, при които не можем да помогнем. Но болестите, при които лечебното гладуване не дава резултат, са много по-малко в сравнение с тези, при които можем да помогнем. А и всичко опира до това доколко пациентът е мотивиран да бъде здрав, да изглежда и да се чувства добре.

- Гладуващият не е ли един измъчен човек?

- Напротив. Всички, които правят лечебно гладуване, са щастливи хора. Само първите един-два дни имат известно неразположение, тъй като повечето отрови нахлуват в кръвта, за да се пречисти организмът. Това води до отпадналост, тежко главоболие и гадене при силно токсикирани пациенти. Понякога се появяват дори обриви, тъй като токсините се изхвърлят и през кожата. Но това трае кратко. В следващите дни човек започва да се чувства все по-добре, усеща прилив на енергия, изчезват черните му мисли. Обикновено след това се пита - защо не дойдох по-рано? Как можах да загубя години да се мъча с тази болест?

- Преди години Лидия Ковачева казваше, че по-сложно е захранването след гладуване и то трябва да се прави по специална схема.

- Точните й думи бяха: “И лудият може да гладува, но само интелигентният човек може да се захрани правилно.” След 10-ия ден до края на плодолечението се включва зеленчуков бульон от картоф, морков и целина, подправен с лимон без сол - пие се само водата. При захранването се включва суров зеленчук, на другия ден към него се прибавя картоф на пара, после зеленчукова супа, овесени ядки, елда, манджичка от булгур т.н. Без никакви животински храни.

- Вие лично как се храните? Какво можем да намерим във вашия хладилник?

- Храня се най-вече с плодове и сурови зеленчуци, отгледани в нашата градина в едно село, близо до Варна. Имаме и много плодни дръвчета. Когато се налага да купувам от пазара, не вземам от случайни производители, а гледам да са екопродукти, т.е. такива, които не са пръскани с химикали. Храня се и със сготвени бобови и зърнени храни, както и със сурови ядки и семена. И, разбира се, с хубав пълнозърнест хляб, който човек сам може да си приготви.

- Отричате ли месото?

- Не. След захранване един път в седмицата може да се яде месо, но истинско или риба. На тези, които имат диабет, не препоръчвам животинска храна с изключение на риба, но дива, а не от развъдник. За да са истински яйцата, месото и млякото, трябва да са от животни, които пасат или кълват трева. Умният човек ще намери откъде да си ги купи.

- Не стигате ли до крайности с твърдението си, че кравето мляко и продуктите от него са много вредни?

- Млякото е храната на децата на бозайниците и няма нищо по-добро от майчината кърма. Но нито едно животно в природата не използва млякото на друг вид, още повече след като е издоено и обработено термично. Единствено човекът взема мляко от други животни, преработва го и го консумира. Доказано е с много научни изследвания, проведени с милиони хора по цял свят, че колкото повече мляко и млечни продукти се ядат, толкова по-тежки дегенеративни болести има човек. Млякото и млечните продукти са обвинявани и за това, че често да боледуваме от грип, ангини, синузит, остеопороза и др. Причината е голямата белтъчна молекула - казеин, която в най-голям процент се намира в млякото на кравата. Нормално е едно теле, след като се роди, за една година да стане 500 кг. Кравето мляко притежава най-голяма белтъчна молекула, от която при разграждане произлизат най-много аминокиселини, които правят тези 500 кг, а човешкото бебе от около 3 кг за една година стига не повече от 10 кг. Надявам се това да даде отговор на въпроса ви. Изследванията потвърдиха, че когато казеинът попадне в организма на човек чрез прясно мляко, сирене, кашкавал, извара, той се превръща в слуз. Аз съм една от първите, която още преди много години казах тази истина, но никой не искаше да повярва. Бях оплювана от почти цялата медицинска общност и от любителите на млякото и млечните продукти.

- Но нали българите се славят с дълголетието си заради лактобацилус булгарикус в киселото мляко?

- Да, вярно е, че една от причините за дълголетието на българите преди повече от 100 години е лактобацилус булгарикус в киселото мляко, но от овце или кози. То се е консумирало в малки количества и при стриктно спазване на всички пости. Ако искаме да сме здрави, днес не трябва да прекаляваме с мляко, млечни продукти и месо и да сме сигурни, че в киселото ни мляко има точно този пробиотик - лактобацилус булгарикус. Иследвания на японски и немски учени доказаха, че точно тази бактерия ни предпазва от рак на дебелото черво.

- Сега сме в коледни пости. Освен духовния смисъл на въздържанието научи ли се българинът правилно да се храни през тези 40 дни?

- Все повече хора се обръщат към постите и то не защото постната храна ще им излезе по-евтина, а защото разбират ползата от това в определено време на годината да не се ядат никакви животински храни.

- Скъпо ли е да си слаб? Ето например в САЩ богатите хора са стегнати и с перфектна физика, а средният американец е ужасно дебел.

- Така е, защото мотивацията е различна. Ако сте актриса в Холивуд - ще имате страхотен стимул и ще внимавате какво слагате в устата си. Ще намерите човек, който да е вашият гуру в джунглата на храненето, така че да поддържате перфектна фигура. Това сигурно не е евтино. Но когато човек се храни по природосъобразен начин предимно със сурови храни, не е толкова скъпо. И освен че изглежда добре, се чувства добре, има страхотна енергия и се извисява над другите. Докато хората, за които смисълът на живота им е да се нахранят с каквото им падне и не им е толкова важно как изглеждат, не съм сигурна, че се чувстват добре.

- Не е ли трудно да се храниш здравословно, ако в семейството ти предпочитат месо?

- Много е важна подкрепата на близките - семейството, приятелите, колегите. Тези, които имат разбиране, много лесно се справят и устояват на изкушенията. Затова всеки член на екипа на клиниката знае, че най-важното е да обградим пациентите с много грижа и любов и така добрият ефект е сигурен. Едно от момичетата, когато си тръгваше, каза: “Тук така бях обгърната с любов, че се почувствах, сякаш съм на друга планета.”

- Каква е цената за един ден престой във вашата клиника?

- Зависи от личната програма. Първо правим пълни изследвания и препоръчваме каква да е продължителността на програмата. Най-добре е 20-дневна с 10 дни захранване. Ако голяма част от наднормените килограми са мазнини - захранването е по-дълго. Пациентите, които не могат да останат в клиниката през цялото време, довършват плодолечението в къщи, след това идват за захранване и накрая отново повтаряме всички изследвания и оценяваме ефекта от програмата. Така можем на този човек да му дадем указания какво да прави по-нататък - с какво да се храни, кои показатели да следи и т.н. Цената е според категорията на хотела. В 4-звезден хотел е 60 лв. на ден. В нея влизат и лекции, йога, гимнастика, пилатес, танци, басейн, сауна, всички лабораторни изследвания с 40 показатели, измервания на мазнини, екг и др.

- Кое е най-новото при вас?

От тази есен правим кулинарно училище. Учим пациентите как да правят смути, мляко от ядки, луканка от червено цвекло с много подправки, която се суши и наистина не може да се разбере, че не е от месо. При нас цели фамилии научават как да живеят природосъобразно и това според мен има неизмерим като цена ефект върху здравето. Рецептата за щастие при всеки човек е различно балансирана, но изпитаните в опита ми съставки са чиста храна, много движение, любов към близките ни и света, от който сме божествена частица.