Министри обещаха пълна подкрепа в подготовката за Варна 2017

Държавата може да помогне чрез субсидиране в подкрепа на домакинството на Варна и чрез пренасочване на национални събития към града

Пълна подкрепа при подготовката на Варна за домакинството като Европейска младежка столица през 2017 година обещаха министрите на младежта и спорта и на регионалното развитите и благоустройството Красен Кралев и Лиляна Павлова. Това стана на среща с кмета Иван Портних, с екипа, работил по кандидатурата на Варна, с представители на младежки НПО и с доброволци.

"Оттук нататък предстои много работа и всички трябва да начертаем този път, който ще следваме до 2017-та – годината на домакинството. Искрено разчитаме на помощта на правителството", заяви кметът Иван Портних.

"Гордея се с това, което постигнахте. Като министър на спорта съм на ваше разположение за всичко, от което имате нужда. Тази победа трябва да затвърди авторитета на Варна и това, че наистина заслужавате тази титла. Очакваме задачите от вас и от кмета под формата на проекти и ние ще работим те да получат максимално възможното финансиране от държавата", заяви Красен Кралев.

"Държавата може да помогне чрез субсидиране в подкрепа на домакинството на Варна и чрез пренасочване на национални събития към града. Ще окажем подкрепа и с това, че когато разработваме критериите за оценка на проекти, ще има възможност за крачка напред за Вас, но само при ясна стратегия, доказана с проекти", каза Лиляна Павлова.

Министрите и младежите обсъждаха различни възможностите за обещаната подкрепа, като от организациите поискаха изработване на закон за доброволчеството и по-голямо участие на младите хора в правенето на политиките за тях.

"Това не е просто проект на Варна, това е български проект и европейски проект. Този проект принадлежи на всички вас. Вие не получавате директно финансиране, но тази титла е от значение за спонсорите, за правителството и може да привлече изключителен потенциал" посочи Андраш Фаркаш, председател на Мрежата на европейските младежки столици, който също присъства на срещата.