Търсят външно финансиране за "Хемус"

Мисия Варна

27-11-2014, 14:21

Снимка:

Варнаутре

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

10,4 млн. евро получаваме от Брюксел за наводненията у нас (видео)

185 милиона са нужни само за първите два лота

Започват обществените поръчки за избор на изпълнител на следващите да лота от магистрала "Хемус". Това обяви във Варна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Това, че магистралата не получи 100% финансиране от оперативна програма "Транспорт" - не че не сме искали, не ни дадоха - не означава, че тя не е основният ми приоритет за следващите 4 г. от мандата, категорична беше тя.

С част от предвидените в програмата 673 млн. евро европейски средства ще бъде довършена автомагистрала "Струма". Със спестените от този проект средства - при уточняване на маршрута, намаляване на цените при търговете, ще строим "Хемус", стана ясно от думите на министъра. Правителството е взело решение на този етап да не чака спестяванията, а да стартира строителството на северната магистрала с оборотни средства от бюджета и то още от следващата година. Още догодина ще бъдат започнати първите два ЛОТ-а - по 30 километра всеки от Ябланица до разклона за Ловеч и Плевен. Индикативната им стойност е 185 млн. евро. Следващите участъци са 80 километра от Ловеч до Велико Търново и още 110 от Велико Търново до Шумен.

Спешно ще бъдат осигурени средства за довършване на пътен възел Белокопитово и прилежащите 6 км. от магистралата. Павлова уточни, че строителството на този участък е било обезпечено със средства, заделени със специално постановление на правителството през март 2013 г. "Впоследствие тези пари са били пренасочени към други проекти и досега са разплатени едва 5 млн. лв. А всъщност са необходими 40 млн. лв., за които ще търсим външно финансиране и преговаряме за с различни институции за това", допълни тя.

ВИДЕО: Пълен запис на пресконференцията на Лиляна Павлова във Варна