Всички против Искров, а инфото за новото му назначение върви!?

Парите

23-11-2014, 19:20

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вижте мненията на управляващите

 Министърът на финансите Владислав Горанов не знае откъде е тръгнало твърдението, че Иван Искров, сегашният шеф  на БНБ , ще бъде назначен за представител на България в Черноморска банка за търговия и развитие в Солун. В  предаването „120 минути” по  bTV той отрече да има някаква връзка между отмяната на назначението на Нина Ставрева  на тази позиция и назначението на Искров.

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е приел офертата на премиера Бойко Борисов да представлява държавата в Черноморската банка за търговия и развитие. Най-вероятната дата за оставката на гуверньора е около 6- 8 декември.Това съобщи електронното издание на в. "24 часа", позовавайки се на свои източници. Информация за това се появи вчера, като и до момента няма официално потвърждение.

Първи „скочиха от "Протестна мрежа". Те призоват да се спре това назначение, което наричат "арогантно". Оттам призовават да се спре това назначение, защото е "арогантно погазване на чувството за справедливост на гражданите". "В коалиционното споразумение за управление ГЕРБ и РБ декларираха, че обединяват усилията си за стабилизиране на институциите и предотвратяване на срастването на икономическа, политическа власт и съдебна власт против интереса на гражданите. Историята на КТБ – наричана банката на властта, е символ на това срастване. Как вината и отговорността на Искров за " изпускането" на КТБ са заменени от компенсиране на оставката му с пост в международна финансова институция", питат от "Протестна мрежа" в позиция, разпространена чрез сайта им. От нея става ясно, че активистите възразяват "срещу договорки, целящи избягването на отговорността на управителя на централната банка за случилото се с КТБ". Какво предлага правителството – докато всички плащаме милиарди за безобразието КТБ, Искров да бъде пратен на блага почивка в Солун. Тази сделка е част от модела, срещу който протестират.

Очакваме оставката на Иван Искров по морални съображения", заяви миналата седмица председателят на временната бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова.

 Мандатът на Искров изтича през следващата година. В закона за БНБ са предвидени само три хипотези, при които той напуска поста преждевременно: ако той не отговаря на професионалните критерии, ако е във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си над 6 месеца или ако е признат за виновен за съществено нарушение.
Оставката се приема от Парламента, като най-вероятно ГЕРБ ще внесат предложение за поправка в закона за БНБ, с която да се въведе още едно основание за предсрочно прекратяване.

Вицепремиерът по икономическата политика Томислав Дончев изрази неодобрението си по повод информацията, че гуверньорът на БНБ Иван Искров е поискал да бъде преназначен на ръководен пост в Черноморската банка в Солун.

"Питате ме дали Иван Искров трябва да бъде снабден със златен парашут? Не съм убеден, че тази опция е необходима", заяви Томислав Дончев пред "Седмицата" на Дарик радио.

Управителят на БНБ на срещата си премиера Борисов е поставил ултиматум, че ако не го уреди на друг високопоставен пост, той няма да подаде оставка като шеф на националния трезор, пише Razkritiq.com.

Според Георги Кадиев от БСП Иван Искров е за затвора, а не за ново назначение. "Ако кабинетът направи Иван Искров представител в международна финансова институция, аз ще предложа Пеевски за посланик, Флоров – за гуверньор на БНБ, а Любо Пенев за подуправител на КФН. Така абсурдът ще е пълен", написа във Фейсбук в сряда вечерта по този повод Георги Кадиев от БСП.

Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов определи пред Нова ТВ преди ден възможността управителят на БНБ Иван Искров да заеме престижен пост в международна институция като представител на страната като сделка. "Законът е написан така, че управителят на БНБ Иван Искров няма как да бъде сменен, освен ако той самият не го реши. Става въпрос за изнудване и предложението към него за друг пост не е награда, а някакъв вид сделка", обяви той пред Нова тв