Варненските доброволци с приз "Европейски гражданин" за 2014 г.

Животът

20-11-2014, 12:39

Снимка:

агенция Фокус

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Младежите от учебния център "Анастасия д-р Желязкова" бяха една от българските номинации в надпреварата

Доброволците от учебния център "Анастасия д-р Желязкова" във Варна са спечелили наградата "Европейски граждани" на годината, научи Varnautre.bg.

„Изключително съм горд, че политици от различни държави отдадоха заслуженото на младите доброволци от Варна. Тяхната постъпка получи заслужено признание като акт на гражданско поведение, отговарящо на европейските ценности и идеали. Надявам се, че наградата на варненските младежи, ще поощри развитието на доброволчеството в България, а младите си приятели от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова” поздравявам от сърце”. Това заяви Момчил Неков след обявяването решението на международното жури късно снощи в Брюксел.

Момчил Неков, който е един от най-младите членове на Европейския парламент, номинира за наградата „Европейски гражданин на годината” варненските доброволци заради самоотвержеността и съпричастността, с която се включиха в почистването на Варна след наводнението. В мотивите си Неков посочва, че духът, който демонстрираха, е израз на основни ценности на българската нация като взаимното уважение, приятелството и взаимопомощта.

„Впечатляващо е, че хора, които самите се нуждаят от помощ, с желание и настойчивост, се притекоха на свои сънародници в беда”, добави Неков. Той изрази надежда, че наградата на Европейския парламент ще стимулира укрепването на солидарността, съпричастността и взаимопомощта у нас като български и европейски добродетели.

Наградата "Европейски гражданин" се присъжда всяка година от Европейския парламент за отстояване и разпространяване на европейските ценности.

Всеки депутат от ЕП има право да номинира по един кандидат, който може да е отделен гражданин, група граждани, асоциация или организация. Комисията може да избере до 50 лауреати общо от всички 28 държави членки, като отчита принципа на географското разпределение и баланса между половете.

Тази година имаше три български номинации. Преди месец национално жури в състав Емил Радев (ЕНП), Илияна Йотова (С&Д) и Илхан Кючук (АЛДЕ) разгледа трите български предложения и класира варненските доброволци на първо място.

Препоръките на националното жури се предават за разглеждане на Комисията по присъждането на Гражданската награда, която обявява крайното решениe в края на ноември. Комисията избира 50 сред предложенията на всички държави-членки. Официалната церемония по награждаването ще се състои в София на 19 декември.

Наградата на Европейския парламент няма материално изражение. Двама българи бяха сред 43-те лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 година - покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски. През 2012 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 37 души от държавите членки, сред които и Петър Петров, механик на кораба "Коста Конкордия", който помогна за спасяването на пътници и екипаж при потъването на кораба.

Освен младите доброволци от Варна тази година номинирано беше и сдружение "Тук-Там", което от 7 години активно се ангажира да мотивира българи с професионален опит и образование, придобити в чужбина, да се върнат в България и да допринесат за европейското развитие. 

Третата номинация е за разследващия журналист Христо Христов, който "отстоява свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение. Работата на Христов с архивни документи от ХХ в. нееднократно е изобличавала погазването на тези свободи и редица репресии по време на тоталитарния режим в България.