Започна ремонтът на Спортна зала, разширяват го

Мисия Варна

20-11-2014, 12:18

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Освен отпуснатите 4,5 млн. лева се чакат още 4,3 млн. от държавата

Ремонтът на Спортната зала започна тази сутрин след няколкомесечно забавяне заради проекта и осигуряване на всички документи по процедурата на финансиране и самата реконструкция.

Разширяването и модернизацията на емблематичната за Варна Спортна зала ще глътне 9,8 млн. лв. "4,5 млн. лв. са осигурени по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите". За останалите ще се разчита на помощ от държавата, съобщи кметът Иван Портних, цитиран от Дарик. Целият репортаж можете да видите тук.

„Имаме писмо от министерството на финансите и благодаря на предишния и настоящия министър. Искрено се надявам, че ще получим необходимата подкрепа, за да може тази символна сграда за Варна да добие вид, с който да бъдем достоен домакин на значими в европейски и световен мащаб мероприятия“, посочва кметът.

Основната цел на преустройство на Двореца ще бъде увеличаване на капацитета на най-голямата от залите - "Конгресна", от 3000 на 5000 места според изискването на Федерацията по волейбол.  Въпреки че ще бъдат преустроени всички инсталации и цялостната вътрешна инфраструктура, която е силно амортизирана, ще се запази автентичният образ на залата и да се подобри нейната функционалност.

Друг съществен елемент на ремонта е подобряване на пожарната и аварийна безопасност. Цялостно преустройство ще има и при седалките. Мобилната трибуна, която е най-голямото достойнство на залата, ще бъде изцяло запазена, увери проектантът. 

Освен на Европейското първенство по волейбол догодина Спортна зала ще бъде домакин и на Световните купи по спортна гимнастика и акробатика. Турнирите са за мъже и жени и за в календара на FIG (Международната федерация)от 5 до 10 май догодина. Веднага след това - от 11 до 13 май в зала “Конгресна” ще се проведе и “Купа България” по спортна гимнастика.