Заемат от хазната, за да тръгнат европарите

Парите

14-11-2014, 07:37

Снимка:

EU

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Отпускат средства за пътища, училища и развитие на малкия бизнес

Част от схемите на новите европрограми ще бъдат отворени авансово, за да не се окаже и 2015 г. нулева за средствата от Брюксел. За целта ще бъде заето финансиране от националния бюджет. Планът и неговите детайли все още се уточняват. Очаква се през следващата година да бъдат открити процедури за 6,8 млрд. лв. от европейските програми. Специализираният Съвет за координация по управлението на средствата от ЕС към Министерски съвет вчера съгласува проектите на Индикативни годишни работни програми за следващата година на инструментите с европейско финансиране. В тях са включени дейности, за които Брюксел вече е дал зелена светлина.

Очаква се да бъдат отворени част от схемите, при които безвъзмездното финансиране се дава директно на бенефициентите. Средствата, които ще бъдат отпуснати от бюджета, ще са за проекти за пречистване на отпадъчни води, управление на отпадъците, превенция от наводнения и свлачища, развитие на регионални пътища и образователна инфраструктура. Предвидени са и процедури за рехабилитация на жп линията Пловдив-Бургас, последната отсечка от магистрала "Струма"  между Благоевград и Сандански и изграждане на трети метродиаметър на столичното метро.

Другите отворени схеми, при които проектите не са предефинирани, а ще се състезават помежду си, са в сферата на енергийната ефективност на малките и средни предприятия, подобряване на производствения им капацитет и внедряване на иновации. Ще бъдат отворени и схеми за модернизация на научната инфраструктура, развитие на докторанти, специализанти и млади учени, както и включване на деца със специални потребности в образователния процес. Предвидено е да бъдат отворени и мерки за рибарство.