Задава се край на парламентарния туризъм

Новините

10-11-2014, 07:32

Снимка:

БТА

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Депутатите ще могат да се записват най-много в три делегации

Депутатите вече няма да могат да членуват в 50 или в 80 групи за приятелство, а най-много в три. Това предложение за промяна в правилника на парламента е внесено от левия депутат Кристиан Вигенин, но се подкрепя и от колегите му от мнозинството. Така много рязко ще се ограничи парламентарният туризъм, при който в минали парламенти народните представители кръстосваха континентите за сметка на Народното събрание или на приемащата държава. 

В 41-вото народно събрание имаше 81 групи за приятелство. Тогавашният депутатът от ДПС Касим Дал се беше записал в 54 от тях, пръснати на различни точки от света, Хасан Адемов - в 51 групи, а човекът на Яне Янев Дарин Матов - в 50. В 42-рото народно събрание също бе огромен интересът към парламентарния туризъм. Само за година депутатите кръстосаха четири континента и пръснаха за задгранични командировки над 230 000 лв. Най-скандален бе случаят със Страхил Ангелов, който като шеф на групата за приятелство със Сирия отиде там инкогнито, без знанието на парламентарния шеф и на външния министър. Още тогава бившият дипломат номер едно Кристиан Вигенин настоя съпартиецът му спешно да освободи шефското място в групата за приятелство.

В миналия парламент една от най-многобройните групи за приятелство беше Япония, с 53-ма членове, заради възможността да пътуват до Страната на изгряващото слънце. 38 се писаха приятели на Куба, а 34 - на Виетнам.

Вигенин предлага групите за приятелство вече да се наричат делегации за връзка с чуждестранни парламенти и задължително да се отчитат след всяко пътуване. Това ще става освен с писмен доклад до шефа на парламента, така и пред външната комисия в НС, ако обсъжда въпрос, който касае кръга на компетентност на делегацията.
„Склонен съм да подкрепя тази промяна“, каза шефът на временната правна комисия Красимир Ципов.