Ген. Атанасов поема вътрешната комисия

Новините

07-11-2014, 06:27

Снимка:

"Труд"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Опозицията също ще има водачи на комисии, каквато е парламентарната практика

ГЕРБ и Реформаторският блок ще си разпределят ръководството на повечето ключови парламентарни комисии така, че там, където министърът е от едната партия, ресорният му в Народното събрание да е от другата, научи „Труд“.
Вероятно изключение ще е комисията по бюджет и финанси. За мястото се готви Менда Стоянова от ГЕРБ. Комисията по вътрешна сигурност ще бъде за ген. Атанас Атанасов от реформаторите. Земеделската комисия ще е за Румен Христов от десните, след като ГЕРБ го отхвърлиха като кандидата за министър в ресора.
Отказалият се от енергийното министерство Делян Добрев от ГЕРБ се очаква да оглави комисията по икономика. Има вариант реформаторът Мартин Димитров да поеме енергетиката в парламента. Комисията по здравеопазване отива при бившата министърка от ГЕРБ Десислава Атанасова. Комисията по правни въпроси - също една от ключовите в Народното събрание, ще е за Данаил Кирилов от партията мандатоносител.
Опозицията също ще има водачи на комисии, каквато е парламентарната практика. Бившият социален министър от ДПС д-р Хасан Адемов се очаква да бъде поканен за парламентарния ресор. Предстои да се уточни кои комисии ще поемат подкрепящите властта формации - Патриотичният фронт и АБВ. Един от вариантите е новата комисия по туризъм да е за Поли Карастоянова от ПФ. За отбраната се върти името на ген. Михо Михов от АБВ. След приемането на новия парламентарен правилник ще е ясно и кои комисии ще получат БСП и Българския демократичен център. Няма да има комисия по взаимодействие с гражданските организации, но се е появила нова - за потребителите и контрол върху монополите.
В проекта за нов правилник Мая Манолова от БСП е предложила отново да се забрани „номадството“ на депутати - преминаването им от една парламентарна група в друга. То бе разрешено в правилата на предишния парламент.