19-годишна румънка опита да преведе 180 000 евро с чужда самоличност

Крими

04-11-2014, 19:20

Снимка:

EU

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според защитата на румънската гражданка, тя е станала жертва на лекомисленото си поведение

Варненският апелативен съд потвърди постоянния арест на румънската гражданка Юстина Попеску, обвиняема за престъпление, свързано с опит да извърши трансфер на голяма сума евро през българска банка към чужбина. 19-годишната румънка била задържана при акция на ДАНС миналата седмица, след като опитала да преведе по банков път извън страната близо 180 000 евро.

Момичето използвало фалшив паспорт и чужда самоличност на гръцка гражданка. Действията на специализираните органи предотвратили съмнителния трансфер и Попеску била задържана. Часове по-късно Варненският окръжен съд определил първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража" за Юстина.

Според защитата на румънската гражданка, тя е станала жертва на лекомисленото си поведение, породено от младата й възраст и факта, че била подведена. И втората съдебна инстанция обаче намери, че събраните в хода на разследването доказателства и материали обосновават предположението, че Юстина Попеску е извършила престъплението, за което се разследва. Законът квалифицира това деяние като тежко престъпление и го наказва със затвор от 1 до 10 години и с глоба.

Апелативният съд не коментира въпросите, свързани с квалификацията на деянието, тъй като в настоящия етап от разследването те са в правомощията на разследващите органи. Съдът потвърди и наличието на реална опасност ако е на свобода младата румънка да се укрие от наказателно преследване, защото тя няма постоянен адрес в България.

Определението на Варненския апелативен съд, с което бе потвърден постоянния арест на румънската гражданка Юстина Попеску, разследвана за престъпление, свързано с опит да извърши трансфер на голяма сума евро през българска банка към чужбина е окончателно.