Румъния се готви за президент националист

Новините

03-11-2014, 06:47

Снимка:

bnr.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Очаква се премиерът Понта да пребори на балотаж "Троянския кон на Меркел"

Президент националист ще има северната ни съседка Румъния. Над 18 млн. избиратели бяха призовани да се явят пред урните вчера, за да изберат нов държавен глава на мястото на изчерпалия конституционния лимит от два мандата Траян Бъсеску. Изборният ден започна в 07.00 ч и завърши в 21.00 ч, след редакционното приключване на броя на в. "Стандарт".
В надпреварата за президентския дворец "Котрочени" участват 14 кандидати. Според социологическите проучвания фаворит е настоящият премиер Виктор Понта. 42-годишният лидер на Социалдемократическата партия се очаква да получи около 40% подкрепа на първия кръг на изборите. Негов основен съперник е кандидатът на Християн-либералния съюз Клаус Йоханис. Според прогнозите 55-годишният лидер на либералите и кмет на град Сибиу ще бъде подкрепен от 30% от избирателите. Така най-вероятно двамата ще се явят на балотаж на 16 ноември, който, според специалистите, ще бъде спечелен от Понта.
Изборите трябва дадат отговор на няколко въпроса - дали страната ще продължи да държи на европейската ценностна система, ще остане ли правова държава и дали младата румънската демокрация е под заплаха. Двайсет и пет години след края на комунизма румънското общество остава разделено - от едната страна са младите и образованите хора с либерални и проевропейски убеждения, а от другата - верните избиратели на бившите комунисти, преименували се в социалдемократи, коментира "Дойче веле".
Кметът на Сибиу е представител на германското малцинство в Румъния. Той е силен застъпник за проевропейското развитие на страната и за "Румъния на добре свършената работа". В предизборната си кампания Йоханис хвърли вината за сегашните икономически и политически проблеми върху социалдемократическите местни велможи - т.нар. "барони". За да се пребори с много добре представящия се кмет на Сибиу, премиерът Понта реши да заложи на националистическата и фундаменталистка реторика, коментира "Дойче Веле". Той тръби навсякъде как за разлика от протестанта Йоханис бил православен румънец, както и че бил горд румънец, а не човек от етническите малцинства, какъвто е кметът на Сибиу. В същото време близките до Понта и неговата партия румънски медии предприеха усилена негативна кампания срещу кандидата на християн-либералите. Без никакви доказателства тези издания обвиняват Йоханис във всякакви грехове - от участник в търговията с човешки органи през непочтен брокер на недвижими имоти и агент на тайните служби до Троянски кон на германската канцлерка Ангела Меркел. В същото време Понта се обяви за ново дефиниране на отношенията с Китай, Русия и Турция и за по-тясно икономическо обвързване с Изтока. Политици като Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Виктор Орбан представляват примери за подражание за румънския премиер.