Осман Октай: Искров и колегите му премахнаха наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити

Парите

02-11-2014, 09:33

Снимка:

Нова ТВ

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Валери Димитров: Текстът в НК беше глупав и блокираше кредитирането

Иван Искров и негови колеги премахнаха наказателната отговорност за банкери, раздали необезпечени кредити, обяви ексдепутатът ибиш член на ДПС Осман Октай пред Нова ТВ.

Според него обаче, важното е не дали ще имаме правителство, а дали ще имаме работещ парламент. С това той обясни и „наглото” поведение на Иван Искров, който обяви, че ще си подаде оставката, ако имаме силен парламент и правителство, а това е трудно постижимо.

„Задкулисието постигна първата си победа, след като раздробиха парламента и няма кой да промени ситуацията в страната”, каза още бившият втори човек на ДПС. Според него сега всички желаят да има силно правителство и работещ парламент, но знаят, че това практически е невъзможно.

Той бе категоричен, че на хора от съдебната, изпълнителната власт и на политически лидери са предоставяне безлимитни кредитни карти, които са пълнени от фирми-посредници и то не само от КТБ, но и от други банки.

„Иван Искров, Константин Пенчев и Валери Димитров през 2001 година внесоха законопроект за отпадане на един член от НК, който предвиждаше наказателна отговорност на лица, давали необезпечени кредити и това е прието на 9 ноември същата година”, посочи Октай.

Според него първата банкова пирамида у нас е била „Росексимбанк” на Емил Кюлев. Там е било предвидено да влязат пари на държавата и общините и да бъде обслужван политическият елит на страната.

Според Валери Димитров, който се включи по телефона в ефира на нова ТВ, този текст в НК, за който говори Октай, е глупав и е блокирал кредитирането в страната.  Отпадането на наказателната отговорност за банкерите, раздали необезпечени кредити, е била предложена като изпълнение на част от предизборната програма на НДСВ и е бил подкрепен от БНБ, Асоциацията натърговските банкии въобще цялата банкова общност, каза ощепроф. Димитров. Тойнарече манипулативно изнасянето настенограмата от Октай и призова да се изнесе и стенограмата от дебатите по приемането на законопроекта за отпадане на въпросния текст от НК. В никоя друга държава няма такъв текст  за наказателна отговорност на банкерите, посочи Димитров.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"