Тиквата - кралицата на есента

Няколко различни рецепти за оранжев есенен разкош в кухнята

Тя обикновено узрява през септември, но има и късни сортове. Тиквата отлично се съхранява на сухо и прохладно място в продължение на няколко месеца и присъства като блюдо на коледната трапеза.

Благодарение на това, че издържа на всякакви кухненски манипулации, тиквата се поднася в безброй видове ястия и десерти. Тя е безценна в крем супа, в съчетание с месо, гъби, зеленчуци и плодове. Хит в кулинарното изкуство обаче е рецептата, при която месото се пече направо в тиквата, като предварително се почистват семената и влакната, а за капак се използва отрязаното чело с дръжката.

А ето и две предложения за салати от тиква:

Маринована тиква по корейски
Необходими продукти: 500 г тиква, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 2 лъжици растително масло, 1 лъжица мед, 2 лъжици ябълков оцет, 2 чаени лъжички подправки за моркови, сол на вкус.
Приготвяне: Тиквата се почиства и се настъргва на средно ренде. Лукът се нарязва ситно и се изпържва до златисто. Смесва се с настърганата тиква. Прибавят се ситно нарязаният чесън, медът, оцетът, подправките и сол на вкус. Разбърква се добре, покрива се и се оставя в хладилника за 4 часа.

Зимна салата от тиква и пипер
Необходими продукти: 1 кг тиква, 1 л настъргати пресни домати, 500 г пипер, 200 г моркови, 200 г лук, половин чаша растително масло, 100 г захар, 1 лъжица оцет, 2-2,5 лъжици сол.
Приготвяне: В половината от маслото изпържваме морковите и лука. Настърганите домати трябва да врат 20 минути. Към доматите прибавяме лука и морковите, останалото масло, солта и захарта. Добавяме и нарязаната на едри парчета тиква и пипера. Варим още 30 минути, като накрая слагаме оцета. Салатата се сипва в горещи стерилизирани буркани. Затваряме бурканите, обръщаме ги и ги оставяме да изстинат.

Десерти и напитки от тиква:

От сладките сортове тиква се получават вкусни конфитюри и мармалади. Вариантите са много, тъй като тиквата отлично се съчетава с цитрусови плодове и ягоди.

Сладко от тиква
Необходими продукти: 1 кг почистена тиква, 800 г захар, 2 портокала
Приготвяне: Вземете зряла жълта тиква. Почистете, обелете и нарежете на кубчета 1,5х1,5 см. Обелете портокалите и ги нарежете на малки парченца. Тиквата и портокалите сложете в тенджера и посипете плодовете със захар. След два часа сместа трябва да е пуснала сок. Тогава сложете тенджерата на слаб огън и варете в продължение на 30 минути, като бъркате периодично. Цветът на готовото сладко трябва да бъде кехлибарено-прозрачен, а парченцата тиква да останат цели. Може да прибавите малко лимонена киселина. Сипете сладкото в стерилизирани буркани и ги затворете.

Тиквените сокове, компоти и кисели също са ароматни и много полезни.

Сладкиш от тиква с портокал
Необходими продукти: за тестото - 200 г брашно, 100 г масло, 6 лъжици вода; за пълнежа - 500 г почистена тиква, 150 г захар, 50 г краве масло, 2 лъжици портокалов сок.
Приготвяне: От брашното, маслото и водата замесете тесто и го сложете в хладилника за половин час. Нарежете тиквата на парченца и посипете със смес от 25 г захар и настъргана кора от половин портокал. Във форма за печене разстопете маслото, посипете с останалата захар и загрейте до светло-кафяв цвят. Изсипете на равен слой тиквата върху готовия карамел, полейте с портокаловия сок и поставете формата в сгорещената до 200 градуса фурна за 15 минути. Разточете тестото и покрийте с него полуготовата тиква, като загърнете краищата му надолу. Поставете отново във фурната и печете 30 минути. Извадете готовия пирог и след 5 минути го обърнете в подходящ съд. Направете това внимателно, за да не се полеете с горещия сироп.

Кексчета от тиква
Необходими продукти: 300 г почистена тиква, 250 г брашно, 150 г краве масло, 150 г захар, 3 яйца, 1 лимон, 2 чаени лъжички бакпулвер.
Приготвяне: Настържете тиквата на средно ренде ( отстранете сока ). Обелете лимона, изцедете сока ( необходим е около 50 мл ). Смесете маслото със захарта, добавете яйцата и разбийте добре. Добавете лимоновия сок, кората, тиквата и добре разбъркайте. Прибавете брашното и бакпулвера, замесете тестото ( не трябва да бъде много гъсто ). Изсипете тестото във формичките без да ги пълните догоре. Печете при 180 градуса около 30 минути. Готовите кексчета може да посипете с пудра захар или кокосови стърготини.