Mинимална тарифа на такситата във Варна ще е 0,75 лв. на километър

Парите

29-10-2014, 18:19

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

В момента масово возят над нея

Минимална цена за километър таксиметров превоз ще гласува Общинският съвет на следващата си сесия. Праговете бяха въведени с промените в Закона за автомобилните превози през юли, но влязоха в сила преди два дни. Конкретните минимални тарифи трябва да се определят от общинскитe съвети по места. Досега имаше само таван на услугите, въведен през 2011 г., който за Варна е 2 лева за дневна тарифа и 2,50 за нощна.

Днес членовете на ресорната комисия към Общинския съвет уточниха прага, под който не може да пада тарифата във Варна. Те трябваше да избират межди две предложения: за 1,20 лева на километър дневна и 1,30 за нощна на синдикат "Авто 94" и за съответно 0,50 и 0,60 лева на километър на Националния съюз на превозвачите. Съветниците избраха средна стойност - 0,75 лв./км за през деня и 0,85 лв./км нощем. Те се позоваха на опита на други общини, вече въвели минималната ставка: Пловдив 0,67-0,77 лв./км, Бургас и Добрич 0,75-0,85 лв./км.

Минимални цени на такситата трябва да сложат край на евтините услуги и промоциите. Преди няколко години варненските фирми масово станаха жертва на дъмпинг от страна на новопоявил се играч на пазара. С ниските си цени (и добре организирани услуги) той бързо се наложи сред клиентите и след това вдигна цените до нивата на останалите компании. В момента варненските таксита возат на тарифи от 0,79 лв./км през деня и 0,89 лв./км през нощта, показа проверка на varnautre.bg. От години таксиметровите компании поддържат еднакви цени на превозите. Минималният праг едва ли ще промени реалната цена, тъй като и сега клиентите не са достатъчно за големия брой таксита в града.