Първият в България Университетски медико-дентален център отваря врати във Варна

Животът

29-10-2014, 15:24

Снимка:

МУ-Варна

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

6 ноември: Центърът ще е част от Факултета по дентална медицина към МУ "Проф. Д-р Параскев Стоянов" Варна

Първият в България университетски медико–дентален център (УМДЦ) отваря врати във Варна на 6 ноември. Откриването на денталния център е поредна стъпка в изпълнение на част от общата стратегия на МУ-Варна, за внедряване и използване на най-новите технологии и методики в медицината и превръщането на морската столица във високотехнологичен медицинска център. 2 милиона лева от средствата за модерната апаратура и оборудване на центъра са по проект по ОП "Конкурентоспособност", спечелени от Варненския медицински университет през 2013 г, съобщи зам.-ректорът Тодорка Костадинова.

УМДЦ – Варна е разположен на 5-ия етаж в сградата на Факултета по дентална медицина и включва: 18 амбулаторни кабинета, шест от които за високоспециализирана дейност, сектор за еднодневна хирургия с 2 операционни и манипулационна, сектор за образна диагностика с конично-лъчев томограф; дневен стационар с 9 легла за постоперативно наблюдение на пациенти в рамките на 24 часа. Към УМДЦ има и спешен кабинет, който ще приема пациенти до 00.00 часа, както и в събота и неделя, съобщи ръководителят на центъра, Доц. Д-р Стефан Пеев. "Между 300 и 400 пациента на ден може да приема центърът. Освен стандартните дентални манипулации, тук пациентите могат да получат консултации по дентална алергология и фокална диагностика, лечение с помощта на импланти и лечение под обща анестезия", допълни още Доц. Пеев.

В Университетския дентален център работят водещи специалисти в своята област, специализирали в САЩ и Европа. Центърът е от полза и за студентите, обучаващи се във Факултета по дентална медицина на МУ-Варна. Те ще имат възможност на живо да наблюдават високотехнологични операции, а записаните материали от операционните и микроскопската апаратура ще бъдат използвани за целите на обучението.

УМДЦ разполага с възможността да прилага най-модерните и съвременни методи за диагностика и лечение в денталната медицина в следните направления: дентална имплантология; естетична дентална медицина; козметична дентална медицина, лечение на зъбен кариес; ендодонтия; орална хирургия; лечение на гингивити и пародонтити; пародонтална и мукогингивална хирургия, пародонтална пластична микрохирургия; избелване на зъби; протезиране - подвижно и неподвижно; профилактика и орална хигиена; фокална диагностика; дентална алергология, тестуване за алергия към анестетици и дентални материали; орална патология (вкл. лазерно третиране); физиотерапия; лазерна дентална медицина - високоенергийни и терапевтични лазери; ортодонтия; хирургично и консервативно лечение на деца и възрастни под обща анестезия; дигитална дентална образна диагностика - конично-лъчеви томографии, ортопантомографии, телерентгенографии и др.