ЧЕЗ търси решения за ТЕЦ "Варна"

Създадената преди месец работна група от експерти на БЕХ и ЧЕЗ обсъжда начините да продължи работата на ТЕЦ "Варна" след 1 януари 2015 г.

Ако отговорните институции преценят, че ТЕЦ "Варна" е необходима на електроенергийната система, особено при евентуална газова криза, ЧЕЗ е готова да поддържа централата и след 31 декември 2014 г. Това обяви изпълнителният директор на ТЕЦ "Варна" Минчо Минчев. За целта е необходимо да бъде направена промяна на комплексните разрешителни на централата и сгуроотвала, поясни той. Освен това трябва да бъдат подписани и договори с ЕСО и НЕК за изкупуване на определени количества електроенергия и студен резерв, обясни Минчев. Съответните решения трябва да бъдат взети възможно най-скоро, за да се осигурят условия за работата на ТЕЦ-а, посочи Минчев. Един от вариантите е създаване на съвместно дружество между БЕХ и ЧЕЗ, което да оперира ТЕЦ "Варна". То трябва да модернизира блоковете, но само с гаранция от държавата, че инвестициите ще бъдат възстановени, обясни Минчев.
Създадената преди месец работна група от експерти на БЕХ и ЧЕЗ обсъжда начините да продължи работата на ТЕЦ "Варна" след 1 януари 2015 г., обясни Минчев. След приключване на преговорите с БЕХ пред ТЕЦ "Варна" има няколко алтернативи. Едната е учредяване на проектна компания за екологизация, която включва изграждане на инсталации за очистване на серните и азотните окиси и подобряване на електрофилтрите. Този процес ще продължи поне 29 месеца след подписване на договор с изпълнителя. В случай, че ЧЕЗ и БЕХ не стигнат до съгласие за реализация на проекта, ЧЕЗ ще преговаря с кандидати за наемане или покупка на ТЕЦ-а. При всички случаи, ако не бъдат променени комплексните разрешителни, от Нова година ЧЕЗ ще бъде принудена да преустанови временно работата на всички блокове, като това ще е съпроводено и с оптимизиране на персонала.