Човешки синдром движи живите мъртви

Новините

28-10-2014, 07:20

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Създадоха бунгало крепост за най-превъртелите

Атаки на живи мъртви, страх от зомби апокалипсис, производството на всевъзможни защитни средства и дори правителствени планове за борба с тази напаст в последно време често се появяват по страниците на западната преса. Малцина обаче знаят, че освен поредната фантасмагория, формираща собствена субкултура, феноменът зомби е и синдром, присъщ на човека и описан от науката преди повече от век.
Някои хора си мислят, че са мъртви, но по някакъв начин все пак продължават да живеят, други си въобразяват, че им липсват жизненоважни органи, а трети направо са уверени, че повече изобщо не съществуват – нито тялом, нито духом – и никакви доказателства за обратното не са в състояние да ги убедят в това.
Това очевидно болестно състояние е открито още през 1880 г. от френския невролог Жул Котар, който го е нарекъл делириум на отрицанието.
Учените смятат, че въпросното отклонение е предизвикано от нарушаване на функцията на невроните във вретенообразната гънка на главния мозък, която е свързана със способността на човека да разпознава различни лица, и бадемовидното тяло (амигдала), което играе ключова роля приформирането на емоциите.  Във връзка с нарушаване на тези способности пациентът престава да разпознава собственото си лице и да свързва с него каквито и да било емоции, като в резултат на това го обзема всепоглъщащо чувство за откъсване от обкръжаващия го свят. Синдромът на Котар често съпътства различни психически заболявания като шизофренията например, наблюдава се и у епилептици или при физиологично мозъчно увреждане. Възможно е да се прояви и при тежки депресии.
Смята се, че това заболяване е близко до синдрома на Капгра (увереност на пациента, че негови близки са заменени от идентично изглеждащи самозванци). Счита се, че и двата синдрома са причинени от липса на връзка между областта в мозъка, която разпознава лица, и тази, която създава емоциите, свързани с това разпознаване. Поради тази
липсваща връзка човек не прави асоциация между лицето си и себе си, което води до усещане, че не съществуваш.
Съвсем наскоро стана известно, че Великобритания е постигнала своеобразен връх в свързаната със страха от живи мъртви индустрия. На пазара на Острова бяха пуснати в продажба бунгала, притежаващи сертификат за стопроцентова защита от нападения на зомбита.
Новият продукт носи търговската марка Zombie Fortification Cabin и според производителите е единственият в света с подобна гаранция, която се разпростира за период от 10 години. Началната цена на преносимата конструкция е 112 898 британски лири, като монтажът струва допълнително около 21 хиляди лири.
Ако искат да получат обезщетение за 10-годишния гаранционен период, при положение че в бунгалото е проникнало зомби, клиентите ще трябва да докажат на производителя присъствието на нарушителя - жив възкръснал от мъртвите.
Базисният модел на укритието включва бодлива тел, бронирани стъкла, люк за бягство, складово помещение за провизии, наблюдателница на горното ниво с възможност за 360-градусов обзор на задаващи се зомбита. Допълнително клиентите могат да си поръчат слънчеви панели, специализирани помощни средства срещу безредици и камери за наблюдение.
Предполага се, че покрай предстоящия маскарад, свързан с Хелоуин, клиентите, които ще си купят подобни бунгала, ще станат малко повече от обикновено.