Д-р Врабевски пак събира българчета от цял свят

Животът

26-10-2014, 11:55

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

200 младежи с български корен пристигат за семинар по родолюбие и европейски ценности във Варна

За осма поредна година Фондация Българска Памет събира на семинар във Варна младежи от България с техни връстници от българската диаспора под надслов Силна национална идентичност – силна европейска идентичност. Петнайстото издание на инициативата ще посрещне в морската столица 200 младежи от България, Македония, Украйна и Молдова и за първи път се провежда с подкрепата на Представителство на Европейската комисия в България.

Форумът ще бъде открит официално от 12.30 часа на 27 октомври (понеделник) в зала Одесос в Гранд Хотел Варна от д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет и г-н Огнян Златев, председател на Представителството на Европейската комисия в България.

Програмата на семинара във Варна е до 31 октомври с лекции и дискусии с изявени общественици, журналисти и историци, с акцент върху европейската културна идентичност и българското историческо наследство, език и национална памет. Силна национална идентичност – силна европейска идентичност цели да утвърждава общата културна традиия и цивилизационна идентичност, която обединява европейските граждани и възпитава духа на европейското бъдеще. От октомври 2007 г. през пролетните и есенните модули на проекта в град Варна и Брюксел, като посланици на европейската интеграция са преминали повече от три хиляди български младежи и ученици с български произход от историческата ни диаспора. През 2013 г. председателят на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски е отличен за инициативата с „Гражданската награда“ на Европейския парламент за изключителен принос за по-доброто взаимно разбиране и интеграция между гражданите на ЕС.

XV-ят Есенен семинар на Фондация Българска Памет продължава на 1 и 2 ноември с посещения на старите български столици Плиска, Преслав и Търново и ще бъде закрит с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)