Борисов пак вика своите заради бъдещ кабинет

Новините

26-10-2014, 09:52

Снимка:

Фейсбук

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

ГЕРБ ще иска от партньорите си участие във властта

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов свиква отново партийния елит часове преди първото пленарно заседание в понеделник, научи "Труд". Идеята е за втори път да препита съпартийците си дали и как партията трябва да поеме управленски мандат след втория кръг от преговори, този път с участието на лидера. Борисов ще обсъди старта на парламентарния сезон първо с депутатите си, а веднага след това - и с разширения партиен формат.
В събота уж постигнатата договорка с Патриотичния фронт за подкрепа на програма за управление, но без формацията да излъчва политически лица в правителството, претърпя промяна. Водачът на преговорния екип на ГЕРБ Цецка Цачева обяви пред БНТ, че партията се връща на първоначалното условие - ще иска от партньорите си участие във властта. "Дълбоко сме благодарни за подкрепата на Патриотичния фронт, но формулата за управление, която е успешна, според нас е политически кабинет със споделена отговорност. Затова желаем Патриотите да участват в правителството", каза Цачева.
"Няма официално писмо или становище от ГЕРБ, не са се обаждали. Не виждам причина, ако такова не дойде, да обсъждаме изобщо кой какво говори в медиите", каза пред "Труд" един от лидерите на ПФ Валери Симеонов. И припомни, че в присъствието на Борисов е постигнато съгласие за подкрепа без Патриотите да излъчват министри.
В ГЕРБ преди седмица надделяваше мнение за съставяне на кабинет. Ако не се постигне съгласие с Патриотите обаче, остават два варианта - кабинет на малцинството с Реформаторите и "външна подкрепа" или несъставяне на правителство и оттам - избори, казаха ГЕРБ-ери. Цветан Цветанов намекна, че може да се състави "плавно мнозинство, което да нараства", но не обясни какво има предвид.
Последната среща на Борисов - с БСП, се очаква да е днес сутринта. Веднага след това социалистите се събират на пленум, на който лидерът Михаил Миков трябва да представи резултатите от преговорите. "Повечето членове на БСП смятат, че партията трябва да остане в опозиция", каза вчера Миков. Решението за поведението на левицата обаче се очаква днес. АБВ обявиха,че могат да подкрепят политики, но няма да участват в коалиция без БСП.