Строителите искат нов ред за отчужденията

Новините

23-10-2014, 06:24

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Сегашните дълги и мъчителни процедури отказват често инвеститорите

Време е в България основно да се промени редът за отчуждаване и изплащане на обезщетенията при големите инфаструктурни обекти, заявиха от Камарата на строителите в България (КСБ).
Проблемът е, че сегашните процедури са прекалено дълги и мъчителни и са отказали не един и двама предприемачи да правят инвестиии в България. Пример за това докъде могат да стигнат неразбориите, е строежът на Северната скоростна тангента в столицата. Там строителят вече половин година не може да почне обекта, защото по трасето му се намират около 300 имота, предимно земеделски земи, чиито собственици водят дела, недоволни от ниския размер на обезщетенията. Преди няколко седмици стана ясно, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е готова да сключи извънсъдебни споразумения с хората, като им предложи по-високи от присъдените обезщетения, но за това също трябва време.
Според изпълнителния директор на КСБ Иван Бойков по-удачна за България е френската практика, при която самият строител плаща за отчужденията по усреднени цени, които могат да се видят от всеки в публичен регистър. Основната разлика със сегашната система в България е, че у нас отчужденията се плащат от държавата, като цените се определят по методика. Но собственикът на земята има възможност в едномесечен срок след присъждане на обезщетението да обжалва размера му в съда, което изключително много бави процедурата. А през това време строителният процес не може да започне с всички рискове от това, особено при финансираните от ЕС проекти, които трябва да се изпълняват по график.
Идеята е началото на строителния процес да се смята от момента на присъждането на обезщетнието. Собственикът на земята пак има възможност да обжалва, но това поне не забавя строителството. Самите обезщетения трябва да се определят и плащат от строителя, който после си възстановява средствата от възложителя. Но се смята, че тъй като има интерес от бързо приключване на процедурите, той ще определи справедливо обезщетение.
За да стане това, строителната фирма трябва да взима средната цена за района от регистъра на сключените сделки, който обаче за тази цел трябва да стане публичен, каза Бойков. Проблем би възникнал ако в района няма скорошни сделки, но и сегашната методика предвижда в такива случаи да се взима средната цена за съседен район.