Пестим от шоколад, бисквити и кафе

Новините

22-10-2014, 07:18

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Прогнозират скок в цените на сладките изделия заради дефицит на какаото

Българите са започнали да пестят и от шоколад, бисквити и кафе. Продажбите на бързооборотните стоки са отбелязали сериозен спад през 2014 г. При кафето и шоколада потреблението се е свило с около 5%, докато при бисквитите спадът достига между 8 и 10 на сто. Това сочат данни на Нилсен, цитирани от Ивайло Найденов, изпълнителен директор на "Монделийз".

Хората са започнали да пестят за по-черни дни, показва го не само намаленото потребление, но и увеличаващият се размер на депозитите в банките, коментира той. Като цяло потреблението на кафе и шоколад у нас е много по-малко, отколкото в останалата част на Европа. За сравнение сърбите консумират по 7 кг кафе на човек годишно, докато у нас се падат едва 2,2 кг на човек.

Средното количество за останалите западноевропейски страни е около 6 кг, обясни Найденов. За сметка на това сме шампиони при консумацията на шоколадови бонбони. Шоколадът обаче, както и кафето, може да се превърнат в истински лукс в следващите години, каза Найденов. Според него, до 2020 година светът ще изпитва недостиг от какао в размер на над 1 милион тона.

При кафето този недостиг ще бъде достигнат до 2025 г., ако не се вземат мерки за насърчаване на фермерите, които отглеждат дърветата. Само за последните две години цената на какаото е скочила двойно, като се очаква епидемията от ебола допълнително да допринесе за нарастването на цената на какаото. В момента дърветата, от които се добиват ценните зърна, масово са на възраст над 30 години, реколтата от тях е по-слаба, отколкото от младите насаждения, а доходите на фермерите не са достатъчно високи, за да инвестират в нови плантации, обясни Найденов.