АГ-болницата: Лекарите също сме жертва на геноцида на държавата

Животът

20-10-2014, 13:50

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лекари превърнаха в ад живота на варненка

Лекарският съюз е една подобна на паразитна структура, изпълняваща поръчки

Лекарите също са жертва на дискриминация. Това написа в писмо до Varnautre.bg шефът на АГ-болницата д-р Радослав Минков, който защити колегата си Пламен Маджаров, след като 39-годишната пациентка се оплака, че именно той е отказал да я приеме в АГ-болницата във Варна. В събота Диана Демирова, която отдавна живее в Дания  разказа, че се прибрала в родината, докато е в отпуск, за да види близките си. 

Получила обаче кръвоизлив и й се наложило да се сблъска с родната здравна система. Жената уточни, че си е плащала за всички манипулации тъй като здравната й осигуровка в Дания не важи за България. В случая обаче изобщо не е ставало дума за пари, а за отношението, което срещнала, докато се превива от болки (повече вижте тук). 

"Има много подобни случаи на типичен български абсурд на дискриминация правата на пациентите, предизвикан от нашите управници и здравната каса, но не и от нас лекарите, за което аз многократно съм сезирал министерство, здравна каса и медиите, но за жалост без ефект", пише д-р Минков и обяснява:

"Тази пациентка според нашите невероятни закони за здравноосигурени пациенти, пък дори и с европейска осигуровка, има право да изкърви само веднъж в рамките на 30 дни. Ако изкърви втори път трябва да си плати за манипулацията. Това също е една от причините докторът да й каже да отиде пак в същата болница и там да си поемат отговорност за манипулацията. Иначе е трябвало да плаща в нашата АГ болница за повторен кюретаж или друго лечение, защото касата няма да ни го плати. Д-р Маджаров не е знаел, че жената не се е възползвала от здравната си европейска осигуровка. Ако бяхме приели жената, тя можеше и да се оплаче, че се е наложило да си плати лечението в нашата болница въпреки, че е здравно осигурена в ЕС. И никой нямаше да се обади, че такива са просто нашите невероятно справедливи правила на здравната ни каса. Подобни жалби съвсем не липсват. А невероятно човечните и справедливи котрольори от здравната каса само чакат някоя жалба, за да дойдат в болницата и между проверката за конкретния случай, да ни отнемат няколко хиляди лева за лечението и спасяването на невръстни човешки животи на недоносени бебета , заради няколко пропуснати думички в безкрайната документация или един липсващ подпис. Все пак нали от нещо и те трябва да се хранят? Кой ще им плаща заплатите, ако не ни спрат част от паричките за спасяване на недоносените бебета от цяла Североизточна България.

Когато след манипулация се върне пациентка в нашата болница, ние винаги си поемаме отговорност за действията си. Затова и д-р Трендафилова й е казала, че е трябвало да се обърне към нея отново – в случая Окръжна болница , след като е имала отново проблеми след манипулацията.

Малко обяснения, колко плаща държавата за тази манипулация – 270 лева за хирургическа манипулация под анестезия в ОП зала при екип от общо 4 квалифицирани медицински работници. След това се извършва и патоанатомично хистологично изследване при обработка от лаборант и окончателна диагноза от патоанатом. Т.е. още двама, като парите си остават същите 270 лева. Това хистологично изследване изключва злокачествено заболяване и е много важно да се проведе качествено, за да не изпусне ракова клетка. Но изглежда не е важно за нашата Здравна каса. Когато материалът е много при подобни случаи, тези 270 лева се изчерпват само за патоанатомичните изследвания. А как се плаща на операционния екип при кюретажа? Просто парите не стигат за нищо и не им се плаща. Работи се даром. Ще добавя, че нашата загрижена здравна каса намали тази пътека преди 3 години от 470 на 270 лева. Може би невероятно интелигентните чиновници са видели през последните години дефлация, а не инфлация. Може би нашите разходи намаляват с всяка изминала година. Не, просто целта на законодателите е навярно ние като нация да намаляваме с всяка изминала година. За сравнение в Дания за това се плаща около 2 000 евро. Дали, ако отседнете в квартален хотел в стая за 30 лева ще очаквате обслужване и внимание, като че ли сте в Хилтън в стая за 200 евро . Не разбира се. Е , в България само ние лекарите сме длъжни за 30 лева да оказваме хилтънско внимание и обслужване на всички.

Пациентката е права да недоволства от системата ни, но ние лекарите (имам предвид истинските колеги, без псевдолекарите, каквито системата все повече толерира) също сме жертва на геноцида на държавата. Така, че моля ви да не правим сравнения с държави като Дания. Сравненията да ги правят хора, като мен работили, както в Европа, така и в нашата жалка държава. Не веднъж съм съобщавал как ни се отнемат от страна на здравната каса хиляди левове месечно - примерно за реално спасени невръстни бебета в нашата болница само, защото след изписването в рамките на 30 дни са заболели от бронхит и са ги лекували 4-5 дни в друга болница. И тук влиза в сила желязното правило – никой няма право да заболее от едно нещо два пъти в месеца. А тази жена има миома. Тя може да изкърви и 3 пъти за месеца. Как лекуваме тежки бременни жени по цели месеци от няколко заболявания, а ни се изплаща само едно, за предпочитане най-евтиното. Защото така гласи законът на Здравната каса. Колко е здравна тази каса преценете вие.

Тази жена е права да напада, но не нас лекарите, а държавата, която определя абсурдните правила. Иначе за всички е ясно, че лекарите са виновни за всичко лошо в жалката ни родина. Ако може да ни обесят всичките публично, може би ще е най-добре. Наистина крайно време е истинските колеги да се изнесем в купом всичките от тази страна и да оставим тука само некадърниците, че да се види тогава какво означава некадърен лекар и има ли живот след него. А повярвайте ми системата произвежда поради недостиг все повече такива, но на системата не й пука, кой ни лекува. Важното е да му се плаща, колкото може по-малко на лекаря, защото няма парички. А какво става с пациентите, кой го е еня. Ако нещо фатално стане – някое нещастно докторче ще го отнесе. Пък може и в парламента да го докладваме и в затвора да го ръгнем като най-големият държавен престъпник. Интересно ми е сега като се замисля, колко е основната заплата на чистачките в Министерски съвет?

Защо трябва да се плюе перманентно по всичко що е в бели престилки? Нека да се говори за системата създадена от нашите загрижени управници, да се плюе по Здравната каса, която е решила да дава за отговорна операция като секциото 580 лева ( до миналата година 500 лева ) – най-ниско платената коремна операция в България. Има много малки операции с еднодневен престой в други специалности, които се заплащат два пъти по-скъпо. Защо не публикувате възмущението по форумите на майките от този жалък факт на недофинансираност и явна дискриминация към тяхното лечение от страна на отговорната Здравна каса? Защо не се пише колко много заболявания въобще не са включени като клинични пътеки и не се заплащат от касата в нашата специалност? И ако има пари плаща пациентът, ако няма, остава за сметка на болницата при лечението на подобни необхванати от справедливото ни и загрижено родно здравеопазване случаи. Тази здравна каса, която е плащала повече пари за направата на един мост на зъба ви повече, от колкото за извършването на цезарово сечение – една от най-отговорните операции, при която от лекаря зависят два човешки живота, при която взема участие екип от 10 високоспециализирани медицински работници, при която за жената се грижим 5 дни в стационара, при която при евентуална несполука ние сме вече с единия крак в затвора. И това уважаеми журналисти, читатели и пациенти за невероятните 580 лева. Тук напомням, че АГ болница се издържа финансово изцяло и само от приходите си по Здравна каса, тоест от тези невероятно много 580 или съответно 270 лева за манипулации подобна на гореспоменатата. Когато се плащат допълнителни пари в болницата за манипулации, това става официално чрез избор на екип, който е един от най-ниските във варненските болници и два пъти по-нисък от подобни в София. Като по-малко от 10 % от преминалите пациенти през болницата извършват подобно допълнително заплащане и това е установявано многократно при компетентни проверки.

А ние плюем по д-р Маджаров и д-р Трендафилова, специалисти в компетентността, на които аз въобще не се съмнявам. И двамата получават основна заплата от по 700 – 800 лева, тоест 400 евро в България. Защо, защото така е решила здравната каса. Защото тя е решила българите да имат недофинансирано майчино и детско здравеопазване. За това само преди два дни пратих поредното си писмо – сигнал до уж отговорните институции в страната. Разберете веднъж завинаги – няма да останат истински лекари в България, всички ще избягат за заплати от по 10 000 евро в Европа, каквито аз и д-р Трендафилова сме получавали там.

Коментират се думите на д-р Маджаров за усвоената здравна пътека и какво общо има това при положение, че тя си е плащала. Ами, както става ясно той излиза от две операции и не може да е запознат детайлно с всичките подробности от лечението на жената. Много е прав за пътеката, защото в същност жената има право на безплатно здравеопазване в България. Той не е допускал, че тя си е платила за манипулацията, а не е използвала европейската си застраховка, както ние правим в нашата болница. Но така или иначе касата в Дания ще й покрие разходите на база документите. И още веднъж ще подчертая, направил е най-правилното пращайки една съвсем неспешна пациентка при лекуващия я лекар д-р Трендафилова в друга болница, намираща се само на 300 метра от АГ болница. Д-р Трендафилова е компетентен лекар работил и в Европа. Тя е извършила първоначалната манипулация и лечение, като логично най-правилно би се ориентирала в ситуацията. По всички медицински и междуколегиални правила тя би трябвало да завърши случая, което и тя самата е казала и на пациентката.

Що се отнася за отношението аз не съм бил там и не мога да коментирам държанието на колегите. С д-р Маджаров говорих и той не съобщи да е имало някактв конфликт. За д-р Трендафилова не отговарям, защото тя работи в друго лечебно заведение. Но ще ги защитя, защото съм запознат с хроничната им пренатовареност. Ще ги защитя, защото сравнете 270 лева с 2 000 евро за една и съща манипулация. Ще ги защитя, защото дори и аз понякога не се сдържам, когато от нас пациентите очакват чудеса от внимание и професионалност с думите – аз съм здравноосигурен и не ме интересува, че Здравната каса е некоректна в плащанията си към вас за моето лечение. Това си е ваш проблем, решавайте си го сами и нали за това получавате заплати. Подобни думи съм чувал многократно, когато се е налагало да обяснявам на враждебни пациенти, че всъщност тяхното заболяване не се покрива изцяло от клиничната пътека на Здравната каса. За много от пациентите ние сме се превърнали в някакви роби, които могат да се обиждат, бият и прочие. Е, да де, но ние не можем повече да издържаме на подобно отношение, не можем и да се преборим с държавата , защото ние сме лекари и не сме учили за борци та да се борим. Затова се махаме за по 10 000 евро заплата в чужбина. Няма и кой да ни защити, защото дори и нашият Лекарски съюз е една подобна на паразитна структура, изпълняваща изглежда поръчки свисше за съжаление, която по никакъв начин не защитава финансирането на болници като нашата. Иначе вдигнаха двойно парите за членски внос".