Ремонтираха Пантеона с 1500 лева

Мисия Варна

17-10-2014, 16:46

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Започва ремонт и на паметника - портал на бул. "Осми приморски полк"

Завърши ремонтът на Пантеона в Морската градина. Общата стойност на възстановителните дейности е в размер на 1500 лева, отпуснати от Министерството на културата. Премахнати са отлепените и счупени облицовъчни плочи, като на тяхно място е положен армиран бетон, а зоните с пропадания на хоризонталните кръгове са подравнени. Направена е решетка на мястото на вечния огън.

Паметникът е открит през 1959 г. и представлява архитектурно-скулптурна композиция, разположена в североизточната част на Морската градина. 

Ремонтни дейности започват и на паметника-портал на "Осми приморски полк", известен сред варненци като арката, съобщават от дирекция "Култура и духовно развитие" в община Варна. Той е открит през 1936 г., а повод за неговото изграждане е паметта на няколко хиляди паднали в бой приморски пехотинци по време на освободителните и обединителните войни през 1912-1913 г. и 1915-1918 г.

За обезопасяване и съхраняване на монумента е предвидено възстановяване на падналите облицовъчни плочи, почистване на фугите между плочите и ново фугиране, демонтаж на старата и монтаж на нова ламаринена обшивка. Разчетените средства за ремонта са около 3500 лв. Към настоящия момент фирмата-изпълнител е взела размера на ламаринената обшивка. Предстои подмяната й и укрепване на плочите.

Акцията на община Варна за възстановяване на паметниците в морската столица започна преди месец, когато бе обновен войнишкия паметник в старите градски гробища. Монументът е изграден през 1935 г. по проект на арх. Желязко Богданов – участник във войните и преминал в запаса с чин подпоручик. В костницата са погребани тленните останки на 423-ма офицери, подофицери и войници. 240 от имената на воините са гравирани върху лицевите плочи на постамента, а останалите - върху северната и южната паметни плочи.