Фермери: Вносният зарзават е с опасни химикали

Новините

15-10-2014, 08:38

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Има парафини и оцветители, но те са безвредни, казват от Агенцията по храните

Вносните плодове и зеленчуци съдържат вещества, които са много по-вредни от химикалите, обозначени с Е-та в останалите храни. Това твърди Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. Според него и колегите му от браншовите организации на овощарите, оранжерийните производители и картофопроизводителите, зеленчуците и плодовете, които се внасят от чужбина, се обработват, за да издържат по-дълго. Веществата, с които се третират, са вредни за здравето, твърдят те. По техни данни 90% от всички плодове и зеленчуци на пазара са именно вносни, а 85 на сто от тях са в сивия сектор. Затова българите са забравили вкуса на свежите зеленчуци и плодове, които са откъснати вчера, коментира Трифонов. Според него има разлика между свеж и пресен зарзават и за здравето на хората е важно да консумират свежи плодове и зеленчуци. "След откъсването на плода или зеленчука в него започват да текат различни процеси, които намаляват полезните му свойства, да не говорим за допълнителното третиране с препарати за по-дълга устойчивост. Докато стигнат до магазините, плодовете и зеленчуците от чужбина вече са престояли 15-20 дни", обясни Трифонов. Според Българската агенция по безопасност на храните обаче няма открити опасни вещества в изследваните плодове и зеленчуци. Част от тях наистина са третирани с парафини, но те се измиват, а и дори да не са измити, пак не са вредни, коментираха от там. Оцветители се ползват при мандарините и портокалите с търговска цел, защото дори да са узрели част от корта им остава зелена, допълват от БАБХ. Ако знаете какво има във вносните плодове и зеленчуци, никога няма да посегнете към тях, аз самият никога не купувам и не ям такива зеленчуци и плодове, коментира Цветан Цеков, производител на биоплодове от Ботевградско и член на Асоциацията на земеделските производители. Колегите му овощари твърдят, че Агенцията по храните не проверява какво има в зарзавата. БАБХ изследва само 50 от 400 вида пестициди, твърди собственик на независима лаборатория. Според него по отношение на други основни съставки страната ни няма потенциал да следи всичко и това се използва от недобросъвестни търговци.