Сърдечни проблеми са причина за над 60% от смъртните случаи у нас

Животът

14-10-2014, 15:02

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат

Учени от Харвард потвърдиха, че приемът на Омега-6 предпазва сърцето и намалява риска от сърдечен удар. За по-категоричен ефект те препоръчват замяна на наситените мастни киселини с растителни и намаляване на количеството прости въглехидрати в храненето.

Сърдечно-съдовите заболявания са причина номер 1 за смъртността в България. Над 60% от смъртните случаи са причинени от сърдечни проблеми. Високото кръвно налягане и повишеният холестерол са сигнали за нужда от промяна в начина на живот и хранене.

Приемът на полезни мазнини е важен за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. Но изборът на правилна диета за здраво сърце става все по-объркващ за обикновения потребител, който не е сигурен кои храни са добри и кои трябва да се избягват.

Водещи лекари диетолози са загрижени относно заблуждаващата и объркваща информация. Затова ново изследване, публикувано в Circulation (бюлетин на Американската сърдечна асоциация), има за цел да представи ясно фактите за мазнините. Разработено от Уолтър Уилет и неговите колеги от Факултета по обществено здраве към Харвардския университет, това е най-актуалното проучване на ролята на Омега-6 мастните киселини за здравето на сърцето. Изследването потвърждава, че замяната на простите въглехидрати и наситените мазнини с Омега-6 намалява риска от инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.

Наскоро агенция Gemius проведе проучване, което разкри интересни факти за хранителните навици на българите. Важен фокус от изследването е информираността на потребителите относно различните типове мазнини. От една страна българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.

"Есенциалните мазнини се наричат така, защото организмът не може да ги произведе сам, а те за жизнено необходими", коментира д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика в катедра "Хигиена, медицинска екология и хранене" към Медицински университет. "Много е важно потребителите да са добре образовани по отношение на есенциалните мазнини, които спомагат за здравето на сърцето. Освен ядките, семената и мазните риби, достъпен източник на Омега-3 и 6 са и меките трапезни маргарини от ново поколение. Висококачествените марки маргарини са отличен заместител на наситените мазнини и благоприятстват работата на сърдечно-съдовата система“ – добави още тя.