Еврорегламент забранява висящи кабели по сградите

Новините

14-10-2014, 08:29

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Домоуправителите ще се договарят с доставчиците на телевизия и интернет

След климатиците, които ще бъдат вкарвани в ниши в сградите, идва ред и на всички висящи и стърчащи кабели - за интернет, телевизия, телефони. Изискването е по нов европейски регламент, съгласно който при строителство на нова или при ремонт на съществуваща сграда "жиците" за различни комуникационни услуги трябва да бъдат вкарани в общи и недостъпни траншеи, става ясно от проект на Министерството на транспорта и информационните технологии за политиката в областта на съобщенията през 2015-2018 г., публикуван за обществено обсъждане. 

Новите европравила означават, че доставчиците на интернет, тв, стационарни телефони ще пускат кабелите в специално изградени за целта от строителя шахти, а няма да дупчат, където им хрумне. 

В момента навсякъде по блоковете в градовете може да се видят висящи кабели, които опасват сградите и отвън, и отвътре. Гледката е особено характерна за по-стари жилищни и обществени постройки, където интернетът и телевизията са прокарани години след изграждането на обекта. В новото сградно строителство комуникациите са по-добре организирани и подобни гледки са по-редки. Вкарването на кабелите в шахтите на блоковете е решение не само в посока естетизация на сградите, но е и мярка за безопасност.

Според експертите сега окабеляването често е изпълнено, без да са спазени елементарни технически изисквания, което намалява и качеството на сигнала, и безопасността. Освен това често няма пространство за вертикално окабеляване до помещенията на крайните потребители, което пък задържа навлизането на оптичните мрежи.

Фирмите доставчици се оплакват и от липсата на равнопоставен достъп до сградата - не е ясно как етажните общности решават дали да бъдат допуснати едни или други. Някои блокове искат да им се плаща наем. Другаде действа изискването да има одобрение от най-малко една втора от собствениците. От друга страна, изграждането на паралелни мрежи на няколко фирми в една сграда е и икономически неоправдано.

ПРАВИЛА
Затова държавата обещава единни правила и стандарти. На първо място ще уточни и облекчи режимът за прокарване и ползване на комуникациите - например чрез въвеждане на типови проекти, утвърдени от съответната община. Отделно собствениците от блока може да прецизират и допълнят условията, след което домоуправителят да подпише с доставчика двустранен протокол. Освен това се предвижда всяка фирма с електронна съобщителна мрежа да има право на достъп до сградата и отделните жилища, но за собствена сметка. И то при условие че щетите върху частната собственост се свеждат до минимум - да се използва наличната инфраструктура в сградата и да се възстановят напълно засегнатите зони. Еврорегламентът ще влезе в сила от 2017 г.