Майки отказват задължителните ваксини за бебета

Очакванията са проблем да има основно в големите градове, тъй като там действат организации, които настройват майките против ваксините

Министерството на здравеопазването събира информация колко са отказите от задължителната имунизация, която се прави в първите дни от раждането на детето. Причината за това са сигнали, че в определени региони отказът от предпазване има организиран характер, информира TV7. Очакванията са проблем да има основно в големите градове, тъй като там действат организации, които умишлено настройват майките против задължителните имунизации.

От Регионалната здравна инспекция в Бургас забелязали, че нарастват случаите на отказ от ваксиниране на новородените. До 48-ия час от първата глътка въздух на бебета се слагат две ваксини - БЦЖ срещу туберкулоза и против Хепатит Б.

Търсейки отговор на въпроса защо майките не искат задължителните имунизации, инспекторите установяват, че вероятно става дума за объркване. Декларацията за отказ се дава на родилките, заедно с други документи, които трябва да се подпишат. Инспекторите допускат, че е възможно някои от майките да не са разбрали какво подписват.

Шефът на родилното на многопрофилната болница в Бургас отрече при тях да има такъв проблем. Документът за отказ от ваксиниране е направен, за да могат болниците да си получат парите за раждане. Преди време за труда на лекарите не е плащано, ако новороденото няма задължителните имунизации. За да се изчисти недоразумението, Здравно министерство е изисквало информация от РЗИ-тата в страната колко са неимунизираните бебета.

Само в София през миналата година около 300 новородени не са ваксинирани, съобщава още TV7.