Делтапланерист се блъсна в балон на "Адреналин", оперират го във Варна

Пръв на помощ при инцидента на летището в Шумен се притекъл собственикът на балона от варненския клуб "Адреналин" Росен Касабов

Един от най-опитните делтапланеристи в България Радослав Герганов беше ранен при инцидент между машината, която управлявал и въздухоплавателен балон по време на авиошоу на летището в Шумен вчера по обяд. Катастрофата е станала на земята, Герганов още не бил излетял, а балонът бил прострян на земята преди да го напълнят. Пилотът е бил откаран в шуменската болница, а по-късно следобед е транспортиран във Варна.

Радослав Герганов трябвало да лети с делтапланера на софиянеца Иво Недков. Според очевидци пилотът рулирал към старта и трябвало да мине покрай въздухоплавателен балон, част от атракциите на състезанието.

Едното колело на мотоделтапланера се е закачило във въже, машината се е обърнала и е затиснала състезателя, разказа пред "Монитор" Иво Недков. Пръв на помощ се притекъл собственикът на балона Росен Касабов. По първоначална информация Герганов получил комоцио и изгубил за малко съзнание. При удара получил счупване и разместване на челюстта и луксация на ръката.

Очевидци твърдят, че при Радослав Герганов се е возил втори човек, който излязъл от произшествието невредим само с драскотини. Състезатели и приятели на планериста обаче отричаха категорично тази версия и твърдяха, че пилотът е бил сам. Собственикът на повредения мотоделтапланер обясни, че няма претенции към пилота. Полицията трябва да установи дали е имало нарушения при организирането на авиошоуто, което е и част от националния шампионат на България.

От полицията днес:

Мъжът, пострадал при авиошоу в Шумен, е откаран за операция във Варна. Инцидентът стана около 12:30 часа вчера на територията на летище Шумен, по време на провеждане на републикански шампионат по мото-, пара- и делтапланеризъм "Авиошоу Шумен 2014". При маневра за излитане водачът на мото делтапланер заплита колесника във въже на разпънат на земята летателен балон. Последвало преобръщане на планера няколко пъти. Вторият член на екипажа не е пострадал сериозно. Летецът - 53-годишен мъж от град Казанлък, е откаран в МБАЛ Шумен, където  е установено, че има фрактура на долна челюст и луксация на лакътна става, без опасност за живота. По-късно е откаран в болница в град Варна за операция