Златна роза 2014 започна: Цветана Манева взе първата статуетка (видео)

Ден първи от 32-ия фестивал на българския игрален филм

Цветана Манева взе първата почетна статуетка от 32–то издание на кинофестивала "Златна роза". Поводът е 70-годишният юбилей на голямата българска актриса, а мюзикълът "Автостоп" от 1971-а година, с нейно участие, откри официално фестивала. "Много години, много труд, надежди, разочарования и очаквания съпровождат хората, които правят кино. Желая успех на всички конкурсни филми, а на българското кино пожелавам пътешествието към голямото дарование на всеки творец да продължи. Да не се пропускат нито хората, нито фактите, нито тази безумна година, в която страната ни бе потопена, наводнена, взривена, унизена. Една година, в която видяхме щастието на нещастните и трагедията на богатите. Българското кино не бива да се предава, въпреки че надеждата, че някой ще му обърне внимание, изчезва с всеки изминал ден. Не бива да се предава! Ето, аз съм почти на 70 години, но не се предавам!", каза пред варненската публика Цветана Манева, след като получи отличието от председателя на Националния филмов център Георги Чолаков (вижте повече във видеото).

Церемонията по откриването на "Златна роза 2014" започна в 19 ч снощи в зала 1 на Фестивалния комплекс, с етюд на балерина, която от сцената "се пренесе" на филмовия екран. По този начин организаторите от Артин Вижън и Националния филмов център отдават почит на балетния конкурс - най-старият в света, чийто 50-годишен юбилей е тази година. Фестивалът на българския игрален филм пък е съзаден 3 години по-рано.

65 филма за 6 дни, 32 от тях ще се състезават за призовете в 2 категории - за пълнометражен и късометражен филм.

5-членно жури, за първи път с международно участие, ще оценява 32-те филмови творби, които се състезават в две категории - за пълнометражен и късометражен филм. Шеф на журито е българският оператор и режисьор Емил Христов, който е носител на голямата награда от последното издание за филма "Цветът на хамелеона".

Общо 65 филма ще имат възможност да видят варненци в залите на Фестивалния комплекс. Цената на билетите е 6 лв, 4 лв е за учащи и пенсионери. Прожекциите от ретроспективните панорами в зала "Европа" са безплатни. Парите от закупените каталози и плакати на фестивала ще бъдат дарени за изграждане на сензорна градина за децата в Карин дом.

В програмата днес:

14:00 зала 1 КОРПУС ЗА БЪРЗО РЕАГИРАНЕ 2: ЯДРЕНА ЗАПЛАХА 96'
15:00 зала "Европа" Христо Ганев на 90 години: А БЯХМЕ МЛАДИ 110'
16:00 зала 1 ЖИВИ ЛЕГЕНДИ 99'
17:00 зала "Европа" Анастас Янакиев на 70 години: ХОТЕЛ "ЦЕНТРАЛ" 105'
18:00 зала 1 СЪДИЛИЩЕТО 107'
19:00 зала "Европа" Татяна Лолова на 80 години: ЗВЕЗДИ В КОСИТЕ, СЪЛЗИ В ОЧИТЕ 102'
20:00 зала 1 ПОТЪВАНЕТО НА СОЗОПОЛ 100'

Вижте цялата програма »

ВИДЕО: Цветана Манева след получаването на почетната "Златна роза"

ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС НА ЦЕРЕМОНИЯТА ПО ОТКРИВАНЕТО
вижте тук »