Климатиците задължително скрити в новите сгради

Парите

12-10-2014, 09:55

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Новите норми са част от обсъжданите промени в наредба 7, но за тях ще е нужна и промяна в ЗУТ - основния строителен закон

Новите сгради ще се проектират със специални ниши, в които да се скриват външните тела на климатиците, така че да не загрозяват фасадите. Това е една от промените в нормативната база, които бяха обсъдени от обществения съвет, свикан от вицепремиера и регионален министър Екатерина Захариева. За нарушителите пък ще има глоби.

"Сега на практика масово външните тела се поставят, след като сградата получи акт 16, защото по Закона за устройство на територията (ЗУТ) не е разрешено да се монтират на фасадата. Идеята е да се предвидят ниши, клетки, решетки, които да поемат и скрият тези части на климатиците", обясни зам.-министърът на инвестиционното проектиране Георги Савов. В момента законът ги третира като съоръжения и за тях не се иска специално разрешение за строеж, стана ясно от думите на инж. Милка Гечева, шеф на ДНСК. Затова контролните органи не можели да налагат глоби по целесъобразност - а именно заради естетическия вид на сградите. Т.е. в момента за климатиците администрацията прилага т.нар. режим на търпимост, както е с остъклените балкони и гаражните клетки, които също са незаконни, но докато някой съсед не се оплаче, общините не тръгват срещу нарушителите.

С предлаганите промени проектантите, инвеститорите и строителите ще трябва да предвидят изискването за климатиците още в чертежите на бъдещите сгради. Така ДНСК и отделите за контрол по строителството в общините вече ще имат основания да санкционират възложителите и инвеститорите, чиито сгради не са изпълнени според правилата.

Новите норми са част от обсъжданите промени в наредба 7, но за тях ще е нужна и промяна в ЗУТ - основния строителен закон. До идеята за отворите за климатици се стигна, след като е обсъден въпросът за площта, която се взима като база при мерките за енергийна ефективност и поставянето на изолациите. Проблемът не е само естетичен. "Сега възложителите нямат интерес да предвидят място за климатичните системи и изолациите, защото те им "изяждат" от РЗП - разгънатата застроена площ на сградата, която им е позволена на парцела. Идеята е те да се извадят от РЗП", обясни Георги Савов.

ВИЗИЯ

Преди време главният архитект на София Петър Диков също се обяви за това климатиците да се премахнат от фасадите, защото те са извън закона. Тогава именно ДНСК успокои, че няма да се предприемат масови акции по сваляне на външните тела от сградите, защото на съществуващите постройки те няма къде да се поставят.