EС иска повече контрол върху "правото да бъдеш забравен"

Животът

11-10-2014, 17:25

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Българите са изпратили 471 искания до Гугъл да "забрави" резултати за тях в своята търсачка

За първи път министрите на правосъдието от Европейския съюз обсъждаха политическите страни на т.нар. “право да бъдеш забравен” в интернет, съобщи БНТ. След съвет в Люксембург министрите обявиха, че това право не може да има предимство пред свободата на изразяване и трябва да се намери балансирано решение на проблема.

През 1998 година испански всекидневник публикува обява, че се продава имот на адвоката Марио Гонзалес, за да покрие неплатени данъци. Години по-късно адвокатът вече няма дългове, но вестникът качва архива си в интернет и при написване името на Гонзалес в Гугъл първо излиза точно тази обява. Това води до проблеми за адвоката, а той иска Гугъл да изтрие този резултат. Интернет гигантът отказва, Гонзалес отнася въпроса в Европейския съд и печели делото. Съдът решава, че всеки има право да бъде забравен в интернет и търсачките трябва, при поискване от човека, да скриват резултатите за него. Само за няколко месеца в Гугъл постъпват 145 хиляди молби. Автоматичното премахване на резултатите обаче не е решение, каза пред БНТ министърът на правосъдието Христо Иванов, който участва в съвета в Люксембург:

Исканията включват 497 507 различни интернет страници. До момента технологичният гигант е отстранил 170 506 линка, представляващи 41.8 процента, и е отказал изтриването на 237 561, които са 58.2 на сто, съобщава агенция „Фокус".

Българите са изпратили 471 искания  до Гугъл да "забрави" резултати за тях в своята търсачка. Исканията засягат 1496 линка, посочва редовният доклад за прозрачност на интернет гиганта. Отстранени са 74,8 процента от тези 1496 връзки.

Законовата регулация се отнася само до страните членки на Европейския съюз (ЕС).

Най-активни до момента са французите, които за подали 28 898 искания. Германия е на второ място с 24 979 заявления, следвана от Великобритания с 18 304, Испания - 13 316, и Италия - 11 379 искания.

Сред домейните, които са най-често обект на исканията, на първо място е Facebook, от който са отстранени 3 331 линка.

През май Европейският съд реши, че гражданите могат да поискат от Google и други търсещи машини да отстранят връзки към резултати от търсения, ако смятат, че те съдържат информация, която може да засегне поверителността на данните им или която вече не е достоверна.

Google разкритикува решението, наричайки го „разочароващо". Компанията обаче, трябва да се подчини и дори публикува онлайн формуляр, който потребителите, желаещи да се възползват от „правото си да бъдат забравени" попълват.