"Стандарт": Варна праща в 43-ото НС Краля на пиара и бунтовник от СКАТ

Новините

09-10-2014, 07:48

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Местен, свестен и известен в парламента

Кметски синове от Хасково и Сунгурларе ще правят кариера на жълтите павета

Местни величия ще дефилират в 43-ото народно събрание (НС). Нечувано големият брой на парламентарните фракции и преференциалният вот дадоха шанс на политици от типа "местен, свестен, известен" (и богат) да се доберат до управляващия орган на републиката.

Една от най-оспорваните кандидатури по време на предизборната кампания в Хасковски регион бе водачът на листата на Реформаторския блок - Станислав Иванов. 33-годишният икономист от Хасково е син на кмета на общината Георги Иванов. Той влиза с летящ старт в Народното събрание, тъй като участието му в предсрочните парламентарни избори са политическият му прощъпалник. Досега Станислав беше известен като собственик на няколко фирми в сферата на строителството - има бетонов възел и концесия за добиване на инертни материали в димитровградското с. Крепост. Досега обаче не се е чуло той да е подхващал партийно-политическа работа. 

Новият хасковски депутат от РБ е
популярен само като "син на баща си"
Татко му Георги Иванов управлява Хасково от далечната 1999 г. и е най-дългогодишният кмет на областен център у нас. През различните мандати Иванов, който тръгна навремето със СДС, ползваше подкрепата на всякакви партии, но остана непоклатим на поста си. Същевременно е силно критикуван за създаването на "обръч от фирми", които дирижират разпределението на общинските финанси.
За преференциите Станислав Иванов се състезава в местната реформаторска листа с втория в нея - председателя на Общинския съвет на Димитровград Стефан Димитров. 36-годишният син на собственика на най-голямото предприятие у нас за производство на изкуствени торове "Неохим" - Димитър Димитров, е опитен в политиката. Допреди няколко години Стефан беше и кмет на Димитровград. На местните изборите през 2011 г. той се отказа от състезанието за поста, но оглави листата на коалиция "Да за Димитровград", в която участваха десни партии като ДСБ, СДС, БЗНС. Коалицията стана втора политическа сила с 9 общински съветници срещу 11 за ГЕРБ. На състезанието за преференции Стефан Димитров изпревари Станислав, като събра 4480 преференции срещу 1929 за водача.
В крайна сметка обаче синът на хасковския кмет отива в парламента, тъй като обра каймака и на гласувалите без преференция за реформаторския блок в МИР 29-Хасково 6283 избиратели. А бившият кмет на Димитровград обаче остава отвън.
Друго местно величие - с адрес Варна, заминава за парламента. Това е третият в листата на ГЕРБ от гражданската квота, бизнесменът Красен Кралев. Новият депутат е лекар по образование.
Президент е на една от най-успешните компании за PR
- MAG Communications. Фирмата е основана през 1992 г. и му спечели прозвището Краля на пиара. Кралев има богата спортна биография - шампион е на България на 5000 и 20 000 м дълго бягане. Национален рекордьор на полумаратон. На два пъти е бил президент на ПФК "Черно море". Оглавявал е тима в периодите 1998-2001 г. и 2003-2007 г. Покрай близо 10-годишното успешно управление на футболния клуб той значително разшири електоралната подкрепа за ГЕРБ в спортните среди и сред феновете на "Тича". Кралев е кореняк варненец, възпитаник на английската гимназия и Медицинския университет в града. Има дъщеря.
Компания в 43-ото НС ще му прави и друг морски ВИП - водачът на Патриотичния фронт във Варна, бургазлията и известен журналист Валентин Касабов. Той е познат с авторското си предаване "Паралакс" на телевизия "Скат", от трибуната на което той безмилостно разнищва както социалните несправедливости, така и сложни геополитически теми. Депутатът е
внук на подполковник Добри Касабов
който прави решаващия пробив в Унгарските Алпи през зимата на 1945 г. и посреща войските на ген. Джордж Патън. Носител е на пълководческия орден за храброст "Ал. Невски". По майчина линия Касабов е праправнук на поп Стамат Стаматов от Малко Търново, комитетски ковчежник на Васил Левски.
33-годишният Стефан Кенов е друго интересно лице, което се класира за парламента. Той бе водач на листата на ББЦ в Бургас и организационен секретар на партията. Кенов е роден в Карнобат и преди да се влее в редиците на Барековата партия, бе лидер на младежката структура на НДСВ. По времето на тройната коалиция беше назначен за зам.-управител на Бургас. Тласък в неговата политическа кариера му даде известността на баща му Георги Кенов. Той е вече втори мандат кмет на община Сунгурларе, издигнат от листата на ДПС. Кенов-старши е изключително популярен в региона от времето, когато работеше като акушер-гинеколог.