Има съмнения за втори заразен с ебола в Европа

Новините

08-10-2014, 08:09

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

ООН одобри финансиране от 49 млн. долара за борба със заразата

Бюджетната комисия на Общото събрание на ООН одобри финансиране от 49 милиона долара за безпрецедентна спешна мисия на световната организация за борба с ебола, съобщи bTV. Комисията прие резолюция, подкрепяща искането на генералния секретар на ООН за финансиране, което се очаква да покрие разходите по операцията до края на декември.

Това е първата мисия на ООН са справяне с обществена здравна криза. Според Световната здравна организация починалите от ебола в Западна Африка вече са над 3400, а заразените са поне два пъти повече. Базираната в Гана мисия има представителства в трите засегнати от епидемията страни - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея. 

Американските войници, които започнаха да пристигат в Западна Африка, за да помагат в борбата с ебола, може да останат цяла година, в зависимост от бързината, с която ще може да се овладее вируса. Това заяви шефът на американското военно командване за района на Африка.

Междувременно в мадридската болница "Карлос III" е настанен още един пациент, който може би е заразен с ебола, съобщава ТАСС. Пациентът е медицинска сестра, която е участвала в транспортирането в Испания от Африка на заразените с вируса испански свещеници. В последствие единият от свещениците почина.