ДПС реши с дисциплина проблема 18:18

Алеко Атанасов се отказа от депутатското място, спечелено чрез преференция

Алеко Атанасов, който беше на косъм да стане депутат въпреки незавидното 18 място в листата на ДПС във Варна, доброволно се е отказал от шанса, който му поднесе съдбата. 

"В късния следобед стана известно, че Алеко Атанасов е подал заявление до ЦИК, с което се отказва от депутатското място, спечелено чрез преференция. Утре ръководството на ДПС ще обяви решението си кой от двата района ще представлява Йордан Цонев. Ако той влезе от Търговище, варненският депутат от ДПС ще бъде Ерджан Ебатин", съобщи БНТ.

Алеко Атанасов беше 18-ти в листата на ДПС във Варна. Той стана повод БСП-феноменът "15:15" от евроизборите да се сдобие с варненски вариант - 18:18. Номерът на Алеко Атанасов съвпада с този на партията в бюлетината. Така той получи 1454 преференции. Освен че е събрал най-много "чавки" от всички в листата, живеещият в "Младост" активист на ДПС е прескочил и 7-процентната бариера, която му позволява да измести втория в листата - областният лидер Ерджан Себайтин Ебатин. Водачът на листата Йордан Цонев е предпочетен от 387, но към вота му се добавят и гласовете на всички, пуснали бюлетина без преференция, и той запазва първото място.

"ДПС е дисциплинирана партия", коментира днес Ерджан Себайтин. Според него хората старателно гласували с номер 18 в бюлетината и, за да бъдат по-стриктни, добавили и чавка върху номер 18 в дясната колона от цифри.

Засега ДПС имат 1 сигурен депутат. Ако при националното преразпределение на мандатите АБВ, ББЦ и "Атака" останат без представител от Варна, движението ще има и втори.