"Златна роза" дарява парите от каталози и плакати на Карин дом

Ще правят сензорна градинка за деца с увреждания

Броени дни преди откриването на "Златна роза", средствата от продажбата на плакатите и каталога на фестивала ще бъдат дарени. Фестивалът на българския игрален филм се включва в благотворителна кауза на фондация Карин дом – изграждане на сензорна градина в пространството около сградата.

"Ние всички се учим, общуваме и възприемаме света чрез нашите сетива. За хората с увреждания, сигналите, получавани от някои сетива, са често неясни и като резултат светът за тях става трудно, объркващо и много самотно място. Сензорната градина е идеално място за деца със специални нужди, където се стимулират усещанията. Това помага на децата да възприемат и комуникират по-лесно с околната среда и да развиват житейските си умения", коментират организаторите.

Проучванията сочат, че сензорната градина, се съчетава добре и допълва основните терапевтични методи. Това допринася значително за подобряване качеството на живот на децата със специални нужди. Използва се при децата с аутизъм, церебрална парализа, синдром на Даун, обучителни трудности, мускулна дистрофия, хидроцефалия, поведенчески проблеми, множество увреждания и др.

"Тъй като киното е изкуство на сетивата, веднага припознахме като кауза на "Златна роза" инициативата на Карин дом. Надяваме се повече хора да помогнат. Резултатът от тази кампания ще обявим по време на закриването на фестивала", допълниха организаторите на фестивала.