Бунт в Строителната гимназия: Съдът връща дисциплинарно уволнена директорка (видео)

Мисия Варна

06-10-2014, 15:09

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Скандална директорка тайно броди из гимназия, след като я уволняват (видео)

Магдалена Вуцова е уволнена за финансови и счетоводни нарушения, липсващи документи и неизпълнение на служебните задължения

Бунт срещу възстановяването на дисциплинарно уволнена директорка започна в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски" във Варна. Учители са готови да напускат, а учениците - да бойкотират школото, ако скандалната Магдалена Вуцова се върне като директор. А това предстои да се случи в сряда, 8 октомври, научи Varnautre.bg

Проблемите с Вуцова в Строителната гимназия датират отдавна. Срещу нея са правени редица проверки, по нейно време приемът в училище стига почти до нула, школото запада. След края на поредната мащабна проверка, която открива редица нарушения в работата на Вуцова, на 19 юли 2014 г, със заповед на министъра на образованието, тя е дисциплинарно уволнена. Мотивите в заповедта са 14 страници, като в тях са описани финансови и счетоводни нарушения, липсващи документи, както и неизпълнение на служебните задължения.

Заповедта за уволнение е връчена на Вуцова в петъчен ден, докато тя е на семинар в Боровец. Щом получава документа обаче в същия ден директорката си вади болничен лист. Тогава мистериозно се появява и решение на ТЕЛК за 32% инвалидност на Вуцова, което до този момент никога не е било представяно пред работодателите й - Министерството на образованието и науката. 

Уволнената Вуцова отказва да предаде ключовете за кабинета си на назначената за и.д. директор Калина Нушева. Новата директорка успява да влезе в кабинета месец по-късно, едва на 27 август, след намесата на полицията.

На базата на документа за инвалидност пък бившата директорка оспорва заповедта за уволнение и със свое решение от 24 септември Върховен касационен съд я връща на работа. Вуцова трябва да бъде възстановена като директор в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски" на 8 октомври, когато изтича двуседмичният срок.

Провокирани от решението на съда ученици и учители излязоха на протест. Те са категорични, че са готови да напуснат, ако Вуцова се върне като директор. Някои от учителите се страхуват да застанат с имената си, заради заплахи от уволнения, които са получавали от Вуцова. Пом.-директорът по административно-стопанска дейност Галина Иванова обаче е изпратила писмо до служебния образователен министър, в което разказва за скандални прояви от страна на Вуцова.

За краткото време, за което Калина Нушева е поела Строителната гимназия нещата рязко са се подобрили, единодушни са и ученици, и учители. Негативното наследство е в голяма степен преодоляно. Учителският колектив е започнал да върши работата си нормално, а учебният и организационният процес са възстановени, приемът в гимназията е увеличен с две паралелки. Едната, от които, е напълно нова за страната - "Архитектурна реставрация", която е създадена в отговор на искане на бизнеса и общината.

"Замине ли си директорката (бел. а. - Нушева), тръгваме си и ние", обявиха десетокласници от гимназията по време на протеста. Родители, които също се включиха в демонстрацията са категорични, че Нушева се справя със задълженията си и недоумяват, защо трябва да се маха. Общото мнение е, че нещата в школото тъкмо са се стабилизирали, но сега връщането на Вуцова ще върне гимназията 4 години назад.

Вижте още във видеото

Продължение: Скандална директорка тайно броди из гимназия, след като я уволняват (видео)