Прогнози в деня на вота само във фейсбук

Новините

04-10-2014, 07:35

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Следващият парламент вероятно ще отмени забраната за обявяване на проучвания в деня на вота.

Централната избирателна комисия (ЦИК) разреши публикуването на междинни социологически проучвания в деня на вота само в социалните мрежи и в личните блогове. Обявяването на данни от допитвания в медии е забранено 24 часа преди старта и до края на изборния ден.

Поводът за становището на ЦИК е писмо от издатели и директори на вестници, телевизии и радиа, в което се поставят редица въпроси. Сред тях са дали ще се повтори ситуацията от предходните избори, когато за обявяване на резултати в деня на вота се санкционират само част от медиите, и как ще се тълкува публикуването на данни, маскирани като класации на песни, филми и книги.

От ЦИК са категорични, че ще спазят Изборния кодекс, според който е забранено обявяването на междинни социологически проучвания "чрез средства, които са медийни услуги". Според разпоредбите на нормативния акт такива са само печатните и електронните медии, както и новинарските сайтове.

Изборният кодекс обаче не тълкува като медийни услуги социалните мрежи като фейсбук и туитър, и личните блогове. Така там ще е възможно публикуването на междинни проучвания 24 часа преди и в деня на вота. ЦИК уверява още, че ще разгледа всички постъпили сигнали за нерегламентирано обявяване на проучвания в неделя. От становището става ясно, че е забранено и публикуването на данни под друга форма. 
Допитване на "Труд" до представители на основните политически партии установи, че новите депутати са склонни да обсъдят промени в Изборния кодекс, с които да отпадне забраната за обявяване на проучвания в деня на вота.