Интернет и телевизия се сриват повсеместно

Сайтът на "Булсатком" "излъчва" бяла тишина

Не син, а бял екран, виждат потребителите на "Булсатком" на сайта на компанията, които разчитат на оператора за цифрова телевизия. От 3 часа абонатите в цялата страна имат проблеми със сигнала или изобщо не получават такъв. Във Варна работят само HD-каналите.

На дежурните телефони за поддръжка никой не отговаря, а съобщението в сайта гласи: "В момента има технически проблем свързан с излъчването на голяма част от каналите на Булсатком. Работи се усилено по неговото отстраняване. Извиняваме се за причиненото неудобство". Хиляди се оплакват във Фейсбук, че пропускат късните мачове от Лига Европа, а има и такива, които страдат за "Вип Брадър". 

Във Варна пък проблемите с комуникациите започнаха преди няколко дни. Интернетът в целия град изчезва поетапно. Една от причините е акцията на общината за рязане на висящите по дърветата кабели на повечето интернет оператори. В центъра на Варна например цял ден в сряда нямаше кабелна тв и интернет. До вечерта техниците бяха опънали нови кабели по старите дървета, а по тротоарите в Гръцката махала се валяха издайническите парчета. Днес нещата се повтарят. Абонатите на един от най-големите доставчици на кабелен интернет във Варна Интербилд от два дни нямат нито интернет, нито кабелна. Отговорът на фирмата е: "Нищо не можем да направим в момента" или "Има прекъснат магистрален кабел". (Да, има! Отрязаха го!)

Обяснение на ситуацията дават и астролозите. В момента Меркурий - планетата, отговаряща за движението и комуникациите, е спряла движението си, в готовност да тръгне наобратно, гледано то Земята, т.е. да стане ретрограден. Точно по това време обичайно се случват най-сериозниите сривове на комуникациите и мрежите за пренос. "Информационното затъмнение" засяга всякакъв вид общуване и технически средства. От неработещи банкомати до изгубени телефони, като минава през подвеждащи информации и криворазбрани послания. Меркурий е ретрограден три пъти в годината.Тъй като планетата покровителства и пътуванията, това често води и до транспортен колапс. Преди четири години, например, в идентична астрологична ситуация, бяха блокирани въздушните пътища на Европа при изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл. В началото на тази година пък стачки на транспортните синдикати във Франция отново затвориха летищата, точно когато подобно на сега, Меркурий беше спрял видимото си движение по еклиптиката.