Операта "цъфна" в архитектурен конкурс със сградата на театъра

Мисия Варна

02-10-2014, 18:49

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днешното забавление в мрежата: Пластмасови палми родиха за втори път

От ТМПЦ са категорични, че става дума за грешка от страна на организаторите

Драматичен театър "Стоян Бъчваров" става една от "Емблематичните сгради в България". Иновативният проект има за цел да популяризира значими реновирани или реставрирани през последните години обекти, които са незаменима част от културно-историческото наследство на страната ни.

За изненада на варненци обаче във въпросния конкурс сградата на Драмата е представена като Държавната опера. Текстът публикуван в сайта, които представя номинираните сгради също е озадачаващ. "На 26 март 1912 г. кметът на Варна Иван Церов, полага основния камък на сградата на днешната Държавната опера във Варна", се твърди в описанието. По надолу в него вече се говори за строежа на театъра с безпрецедентна дарителска кампания от страна на варненци, които за за по-малко от месец събират 1 милион лева. Спестен и фактът, че на червено здание в центъра на Варна и до днес стои надписа Драматичен театър, дори след обединяването на Драмата и Операта в Театрално-музикален продуцентски център, преди три години. 

Организаторите на инициативата "Емблематичните сгради на България" от Градът Медиа Груп не успяха да обяснят как се станало недоразумението. Пред Varnautre.bg обявиха, че ще проверят кой и откъде е подал неточната информация за кандидатурата на сградата. 

От ТМПЦ са категорични, че става дума за грешка от страна на организаторите. "Това е огромно недоразумение. Тази сграда винаги е била на Театъра", коментира пред Varnautre.bg Виолета Тончева. Тя допълни, че ще също ще провери, откъде организаторите са почерпили грешната информация.

В самия конкурс до 30 ноември всеки може да направи своеобразно пътуване до 12 паметника на културата от цялата страна на сайта на инициативата и чрез специално създадено мобилно приложение. Там посетителите могат да разгледат техни снимки и 3D модели, да се запознаят с любопитни факти от историята им и да гласуват за любимата си емблематична сграда. Обектът с най-много гласове ще бъде отличен на церемонията по награждаване в конкурса "Сграда на годината 2014" на Градът Медиа Груп през декември.

Освен Драматичния театър във Варна в инициативата са представени още Априловската гимназия (Габрово); Боянската църква "Св. Никола и Св. Пантелеймон", (София); Малката базилика (Пловдив); Музеят под базиликата "Света София" (София); Народен театър "Иван Вазов" (София); Национална художествена галерия (София); Национална опера и балет (София); Славейковото школо (Трявна); Театрален комплекс "Сава Огнянов" (Русе); Хан Хаджи Николи (Велико Търново); Цари Мали град (Белчин).

Културният проект ще бъде представен и с интерактивни изложби на 12-те обекта. Те ще бъдат достъпни за всички в периода 7 – 22 октомври в Пловдив и в София. Такава обаче във Варна не се предвижда.