Поскъпват месо и хляб

Парите

02-10-2014, 07:37

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

С 9.79% скача електроенергията, замерят ДКЕВР с яйца след решението

Токът поскъпва с 9.79 на сто от 1 октомври. Това реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вчера. След двудневно заседание регулаторът окончателно утвърди първоначалното предложение на работната група за поскъпването. Новите цени на тока ще ни ударят по джоба не само през сметките за електричество, но и докато пазаруваме в бакалията или супермаркета, смятат производители.

Месото и колбасите със сигурност ще поскъпнат като себестойност, а най-вероятно това ще се отрази и в крайната им цена в магазините, коментира Илонка Аврамова, шеф на Асоциацията на месопреработвателите в България. Според нея е възможно да има производители, които да могат да компенсират поскъпването на тока, без да вдигат крайната цена на продуктите си, но това ще е за сметка на намаляване на печалбата. Повечето от месопреработвателите обаче твърдят, че и досега са работили на ръба и с минимални печалби, а по-скъпият ток ще ги принуди да вдигнат цените. Разчетите за това с колко ще поскъпнат колбасите все още не са готови, но ще станат ясни до седмица - две, когато ще излязат и първите продукти, правени със скъп ток. Производителите на сирене и кашкавал казват, че ще се опитат да задържат максимално цените заради свитото потребление, което удря дори продуктите за ежедневна употреба. Изборът обаче вероятно ще е между по-висока цена на крайния продукт или освобождаване на работници, коментираха собственици на големи мандри.

Хлябът също няма да бъде пощаден от новите цени на тока. "Те ще се отразят върху себестойността на продукцията. Не трябва да забравяме, че върху увеличението има и ДДС. Този данък винаги е за сметка на крайния потребител", каза Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Според нея е много вероятно в големите вериги хлябът да запази цената си, защото производителите трудно могат да коригират условията в договорите си. "В малките магазини, където се работи ден за ден и без договори обаче, вероятно ще има поскъпване на хляба", коментира Кукушева. Тя посочи още, че новата цена на тока оскъпява не само хляба, а и суровините за него.

"В момента в страната има 2,5 млн. тона пшеница, която се съхранява в складове, където се поддържа постоянна температура. Поскъпването на тока директно вдига цената за съхранението. Увеличават се и разходите за производство на брашно, което неминуемо ще доведе до поскъпването му. Торовете също поскъпват, а се очаква скок и в цената на газа", коментира Кукушева. Според нея търговците също ще усетят скока на тока и ще се наложи да компенсират по-високите си разходи, като ги разхвърлят върху надценките на стоките, които предлагат в магазините си. "Актуалната възможност, която има в момента, е намаляване на ДДС за хляба до 5%", смята Кукушева. Тя посочи, че Румъния и Гърция в момента обмислят нулева ставка за насъщния.
Решението на ДКЕВР е взето на фона на двудневни протести пред централата на регулатора. Вчера по сградата полетяха яйца.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен