Най-невероятните места на Земята

Животът

28-09-2014, 07:54

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вижте изумителните природни феномени

ЛЕДЕНАТА ПЕЩЕРА МЕНДЕНХОЛ, АЛЯСКА
Тази забележителна ледникова пещера е била част от ледника Менденхол край Джуно, столицата на Аляска. Образувала се е от разтопените ледове. А защо говорим за това уникално творение на природата в минало време? За огромна съжаление то вече не съществува! Поради променящите се климатични условия и глобалното затопляне покривът на пещерата рухна в началото на тази година. Самият ледник Менденхол все още съществува - дълъг е 12 км и е недалеч от щатската столица. Властите са взели всички мерки и при срутването на пещерата няма пострадали.

КАНЪОНЪТ НА АНТИЛОПАТА, САЩ
Каньонът на антилопата се намира на териториите на резервата на индианците навахо в Аризона. Това е най-посещаваният слот каньон в Югозапада отчасти защото е и най-лесно достъпният (има изградена мрежа от пътища и до него може да се стигне с кола), и защото е поразително красив с изумителното съчетание от дълбочината, ширината, височината, цвета на скалите и падащата над него светлина. Той включва 2 отделни участъка, които са известни като Горния каньон на анилопата (The Crack) и Долния каньон на антилопата (The Corkscrew).Таксата за посещение от $20 се събира за местните индианци.

ОСТРОВ СОКОТРА, ИНДИЙСКИ ОКЕАН
Наричат остров Сокотра "най-извънземното място на Земята" и като виждате - има защо! Тук растат дървета, храсти и цветя, които не могат да бъдат видени никъде другаде по света. Всъщност Сокотра е малък архипелаг от 4 острова на входа на Арабския залив (точно в района, където върлуват сомалийските пирати). Част е от територията на Йемен. Причината за уникалната флора на острова е, че преди милиони години се е еоткъснал от праматерика Гондвана и е поел по собствен път на еволюция. Най-екзотичното растение тук е Драконовото дърво. Когато неговата кора бъде прободена с нож, потича гъста червена течност, наподобаваща кръв. На острова имало и уникални птици, но човек пренесъл там котките и те ги изяли.

ПЛАНИНАТА РОРАЙМА, ВЕНЕЦУЕЛA
Гледката от планински връх винаги е вълнуваща, но нищо не може да се сравни със забулената в облаци планина Рорайма. Тя се намира на границата между Венецуела, Бразилия и Гвиана, като 3/4 от нея са на венецуелска територия. Най-високата точка обаче е в Гвиана. Рорайма изглежда така, сякаш Създателят е започнал работа, но е пропуснал да я довърши. Самата височина на това геоложко формирование не е нещо особено - скромните 2700 м. Фактът обаче, че завършва с плато, сякаш е отсечена с нож, я прави наистина уникална. Платовидните планини се считат за едни от най-старите геоложки формации на Земята, датиращи от Докамбрий, на възраст около 2 милиарда години.

ТИЕН ДЗЪ, КИТАЙ
Изумителната планинска верига Тиен Дзъ се намира в китайската провинция Юнан и предлага едни от най-впечатляващите гледки на планински масив в света изобщо. Масив е малко силно да се каже, защото върховете на планината, чието има в превод значи "Небесен син", приличат на каменни игли, забиващи се в свода на небето. Най-високият от тях е с надморска височина 1662 метра. Говори се, че декорите на филма на Джеймс Камерън "Аватар" са вдъхновени именно от този пейзаж.
Районът има добре изградена туристическа структура - не е необходима да имате алпинистки умения, за да се наследите на гледките на Тиен Дзъ. Кабинков лифт с дължина около два километра и половина предлага туристическа обиколка.

ЯЗОВИР "МОНТИЧЕЛО", КАЛИФОРНИЯ
Това е преливникът на язовира Монтичело в Напа Каунти, Северна Калифорния. Представлява бетонна тръба с формата на конус. Дълбочината е 21 метра, а диаметърът - 21,6 метра в горната част и 8,4 метра в долната. През нея се оттича водата, когато нивото на язовира се покачва над норматимния обем от 1 976 037 908 кубически метра. Плуването в близост до дупката е абсолютно забранено. През 1975 г. студент от университета "Дейвис" решава да я доближи с кроул, но е засмукан и се удавя. В сушавите месеци, когато нивото е много под отвора, скейтбордисти използват тръбата като халф-пайп.