Силуети разчупват варненските кръгови

Мисия Варна

26-09-2014, 17:36

Снимка:

LiveVarna

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Подобни пластики ще има на кръговите на ул. "Девня", ул "Атанас Москов" и на сп. "Почивка"

Пластична композиция, изградена от човешки силуети и улични лампи, имитиращи гаров площад, освежи пл. "Славейков" във Варна. Автор на проекта е скулпторът Живко Дончев, който спечели конкурс, обявен от община Варна, в съревнование с 10 конкурентни идеи. Подобни пластики ще бъдат поставени на още три острова - на кръговото движение на сп. "Почивка", по протежението на ул. "Девня" и между ул. "Атанас Москов" и път II-2.


Четирите композиции са първата стъпка за промяна на визията на градската среда, инициирана от кмета на Варна Иван Портних. По негово нареждане дирекция "Култура и духовно развитие" организира конкурса за визия и оформление на обектите.

Работата по обогатяване на градското пространство продължава. В началото на септември община Варна, Съюзът на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Варна Дизайн Форум обявиха конкурс "Визия за Варна". Територията, предмет на конкурса, обхваща четири обекта - площадно пространство бул. "Мария Луиза" - бул. "Сливница"; пл. "Екзарх Йосиф" (Шишкова градинка); площадно пространство ул. "Преслав" (ул. "Сан Стефано) ул. "Одесос" (пред РДВР-Варна); градинката на Кукления театър, между улици "Шейново" и "Драгоман". Участието в конкурса е безплатно. Кандидатите трябва да подадат заявление за участие в свободен текст на email: [email protected], от който ще бъде предоставена Layout-рамка с логото на конкурса.

Проектите ще бъдат качени на сайт или във Фейсбук и ще бъде организирано публично гласуване. Жури, с участие на представители на община Варна, САБ, КАБ и ВДФ, ще отличи най-добрите проекти, като общият награден фонд е в размер на 4000 лв. Предвижда се и награда за проекта, събрал най-много почитатели в социалната мрежа.