Брюксел откри процедура срещу България заради депозитите в КТБ

Парите

26-09-2014, 07:56

Снимка:

Varnautre.bg | Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Трябва да се предостави незабавен достъп на вложителите до сумата от гарантирания им банков депозит

Европейската комисия (ЕК) откри процедура за нарушение срещу България заради забавеното изплащане на гарантираните влогове в КТБ и дъщерната й банка „Виктория“. Изпратено е официално писмо до българските власти, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на комисията.

Процедурата е заради неправилното транспониране на Директивата за схемите за гарантиране на депозити и заради неспазване на принципа за свободно движение на капитали.

„Комисията очаква да се предостави незабавен достъп на вложителите до сумата от банковия им депозит, на която имат право“, пише в съобщението. По закон са гарантирани депозитите до 196 000 лв.

От Брюксел са категорични, че трябва да се прилагат европейските разпоредби, дори и в националните закони да има противоречащи клаузи. Това означава, че гражданите трябва да си получат парите до 25 дни след като е установено, че банката не може да ги изплати.

ЕК критикува и процедурите по специален надзор, наложени на КТБ и „Виктория“. Според Брюксел става въпрос за „непропорционално ограничение на свободното движение на капитали“. Оттам припомнят, че прилагането на тези процедури е свързано с блокирането на всички плащания, а законите у нас дават възможност и за мерки с по-малка намеса.

Двете банки са затворени вече три месеца. БНБ обяви, че режимът на специален надзор за КТБ ще се запази до 20 ноември, а за „Виктория“ до 22 ноември.
Българското правителство трябва да изпрати отговор до ЕК по тези въпроси не по-късно от 15 октомври.

От Министерството на финансите съобщиха, че ще съгласуват отговора с БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете в банки и ще го изпратят в срок. В съобщението се казва, че не става въпрос за задействана наказателна процедура срещу България. Действията на ЕК били първи етап от досъдебната фаза във връзка с неспазване на задълженията ни като страна - членка на ЕС. Целта била да се набележат мерки и срокове, в които да бъдат отстранени несъответствията в законите, ако има такива. Едва на по-късен етап, ако Брюксел не е удовлетворен от отговорите на България, можело да се стигне до наказателна процедура срещу страната.

Според правилата в ЕС, ако България бъде осъдена, санкцията е глоба. Държавата я плаща, докато не преустанови нарушението, а размерът се определя в зависимост от конкретния случай.

Проверка и на европейския банков орган

Европейският банков орган започва проверка на БНБ във връзка с мерките, предприети спрямо КТБ и банка „Виктория“. Тя трябва да установи дали са нарушени европейските разпоредби. След приключването на проверката ще бъдат направени препоръки към българските власти.