40% от аптеките продават лекарства без рецепти

Животът

23-09-2014, 09:06

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

30 на сто от нарушенията се дължат на продаване на таблетки с изтекъл срок на годност

Във всяка втора проверена аптека, или точно в 40% от обектите, фармацевти продават медикаменти по лекарско предписание без пациентите да са дали задължителната рецепта за тях. Това показват проверките на Изпълнителната агенция по лекарствата. Според справка, изготвена за "Труд", нарушителите се увеличават, доказателство за което е ръстът на наложените глоби. През 2012 г. за отпускане на медикамент по лекарско предписание без рецепта са написани санкции за 230 000 лв., през 2013-а сумата се увеличава на 253 000 лв., а само до август т.г. наказанията са за 196 000 лв. Порочната практика се наблюдава при продажбата на антибиотици, особено през есента и пролетта, когато върлуват вирусите, и на кардиологични медикаменти.

Едно от сто нарушения, установени в аптеките, е за открит препарат, който не е разрешен за употреба в България, произходът му е неясен или направо е фалшив. Преди няколко седмици инспектори на ИАЛ се натъкнаха на фалшив медикамент за полова мощ в аптека в Несебър и веднага изтеглиха намерените опаковки.
Други 30 на сто от нарушенията се дължат на продаване на таблетки с изтекъл срок на годност, на неправилно съхраняване на препарати - примерно извън хладилника, което оказва негативно влияние на активните съставки, предлагат се и лекарства, чиято опаковка е накъсана, както и блистерите.

Сред добрите тенденции е, че остават в миналото случаите, при които митничари, моряци и гинеколози заставаха зад гишето и продаваха лекарства, особено в аптеките в курортите. Хванатите нарушители по този параграф през годината са все служители на трудов договор в аптеката, обикновено помощният персонал, казаха от ИАЛ.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"