Тотална забрана на къмпингуването на диви плажове готвят от министерството на земеделието

Болата, Бяла река, Кара дере, Граничарски плаж край Дуранкулак, Иракли, Камчийски пясъци, Камен бряг, Кара дере, Крапец, Обзор, Паша дере, Шабленска тузла, Шкорпиловци и Тюленово са сред изброените плажове с незаконни къмпинги

Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпинги, след като Национална асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ) разкри над 20 девствени места край морето, които са превърнати в бунища, съобщават от Асоциацията в писмо, изпратено до медиите.

Национална асоциация "Българско Черноморие" стартира свой проект "Да картираме дивакуващите", по който обозначи на карта точните места на незаконните къмпинги, които според асоциацията унищожават природата и сеят зарази.

Според изготвените карти по Северното Черноморие са отбелязани незаконни къмпинги, намиращи се в следните райони: Болата, Бяла река, Кара дере, Граничарски плаж край Дуранкулак, Иракли, Камчийски пясъци, Камен бряг, Кара дере, Крапец, Обзор, Паша дере, Шабленска тузла, Шкорпиловци и Тюленово.

Данните от картирането на незаконните къмпинги са били предоставени в Министерството на земеделието, в резултат на което от ведомството са разпоредили незабавна проверка, съобщават още от асоциацията. На среща в МЗХ с участието на представители на НАБЧ и други НПО-та е станало ясно, че резултатите от министерската проверка се припокриват с тези предоставено от асоциацията, твърдят от НАБЧ.

Заместник-министър Георги Костов е съобщил, че е била разпоредена и извършена проверка от Регионалните дирекции на горите в Бургас и Варна.

Инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите запозна присъстващите с резултатите. Проверката на звената на ИАГ по Черноморието съвпадат с наблюденията по проекта на НАБЧ "Да картираме дивакуващите".

По думите на изп. директор инж. Кръстев "Картината е тежка". Установени са много сборища на незаконни къмпинги в гористи местности по Черноморието. Установена е незаконна сеч на дървесина и палене на огньове. Съставени са съответните констативни протоколи за нарушения и актове. Проверките ще продължават.

Представители на ПП "Зелените" са се съгласили с направените от НАБЧ и ИАГ констатации и не са възразили срещу мерките за разтурване на незаконните къмпинги, съобщават от Асоцияцията.

Председателят на НАБЧ г-н Димитър Канариев е информирал присъстващите за наблюденията на екипа по проекта "Да картираме дивагуващите" и е показал фотографии, които според него доказват увреждането от къмпингуващите не само на горите, но и на хигиената и околната среда като цяло.

Било е поставено искането за съставяне на междуведомствена комисия между Министерство на земеделието и храните, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, Министерство на здравеопазването и Министерство на вътрешните работи с оглед справянето с проблема и категоричната забрана на дивокъмпингуването. От "Природа за хората и регионите" е било направено предложение да се внесе искане към следващия парламент за промяна в законодателството за допълнителна закрила от наказателния кодекс на длъжностните горски лица с оглед по ефективното изпълнение на задълженията им.