Частен детектив нищи мистерията около изчезналия на Златни пясъци Ларс Митанк

Ларс е бил заплашен и вероятно все още се крие

28-годишният немски турист Ларс Митанк, който изчезна мистериозно, след почивката си на "Златни пясъци", все още е в неизвестност. На 19 юли негова приятелка се свърза с редакцията на Varnautre.bg с молба да разпространим информацията за младежа, който така и не се върнал на работа след отпуската. Колегите му създадоха и фейсбук страница, чрез която апелират всички, които са го виждали, да споделят каквато и да информация. Седмица по-късно, по молба на германските власти, полицията официално го обяви за издирване

На 30 юни младият берлинчанин пристигнал в страната през ГКПП - Аерогара Варна с туристическа група, отседнала в хотел "Вива" на "Златни пясъци". Поради претърпян по време на престоя си инцидент, той не се качил на планувания за 7 юли обратен полет към родината си. За последен път Ларс Митанк е бил забелязан сутринта на 8 юли в района на Аерогара Варна и оттогава е в неизвестност. 

Ларс Митанк е висок 180 см, с нормално телосложение. Има гладко, продълговато лице, с руса, права, къса коса. Бил е облечен с жълта блуза с къси ръкави и къси кафяви панталони. 

С разследването по случая в момента са ангажирани както Министерствата на вътрешните работи в България и Германия, така и Интерпол, а семейството на Ларс е наело и частна детективска агенция. Разследването е било поверено на частния детектив – немеца Андреас Гютиг. 

Днес публикуваме интервю на в. "ШОУ" с детектив Гютиг, който разкрива версиите, по които работи, и най-горещите подробности от разследването.

Ларс Миттанк идва на почивка в курорта "Златни пясъци" с петима свои приятели и както много други свои сънародници е участвал в т. нар. алкохолни турове из заведенията в комплекса, пише "ШОУ". В едно от тях Ларс е бил въвлечен в конфликт с футболни фенове. При сбиването е ударен в лявото ухо и пука тъпанче. По тази причина след медицински преглед той не е получил разрешение да отлети обратно за родината си на 7 юли. На следващия ден – също. Оттогава е в неизвестност.

Във филм на германския телевизионен канал RTL, излъчен на 31 август, се обръща специално внимание на факта, че след като на 7 юли напуска хотела си в курорта "Златни пясъци" Ларс Миттанк е откаран от таксиметров шофьор в градския хотел "Колор", който се намира в близост до ромското гето "Максуда" във Варна, пише "ШОУ" (хотелът се намира ул. "Ради Мавридов", която е пресечна на "Бенковски" - бел.ред. Varnautre.bg). За това, че Ларс е бил силно притеснен по време на престоя си в хотела, става ясно и от т. нар."доклад", който майка му изготвя за разследващите. В показанията си тя твърди, че синът й е провел един от последните си телефонни разговори с нея именно оттам. В него младежът съобщава, че се е скарал с футболни фенове на "Байерн" и че кредитната му карта е блокирана. Късно през нощта на 7 срещу 8 юли Сандра Миттанк прави опит да деблокира картата, за да може синът й да си купи онлайн билети за предстоящото пътуване. След като опитът се оказва неуспешен, Ларс напуска хотел "Колор" около 1 ч. сутринта на 8 юли. Малко след това отново се обажда на майка си, за да й каже, че е бил преследван от четирима фенове на "Байерн". "Говореше тихо, каза, че е в скривалище на високо място и трябва много да внимава, защото може да падне от високо и да се убие", гласи писмената информация, дадена от Сандра Митанк.

В 5 ч. сутринта на 8 юли младежът стига с такси до летище Варна. Оттам отново се свързва с майка си и й съобщава, че ще отиде на лекар, но няма никакви пари. "Това ми се стори странно, защото през нощта ми беше казал, че има достатъчно пари в брой", пише в сведенията си Сандра. Пред екипа на телевизията тя твърди, че е изпратила парите, но те не са били потърсени.

По време на посещението си при лекаря синът й е изглеждал доста притеснен. След като настоял да пътува въпреки здравословното си състояние, той е бил помолен да подпише декларация, че ще лети на собствена отговорност и въпреки предупрежденията, че това може да се окаже фатално за здравето му. Според филма, излъчен от RTL, записите от видеокамерите на летище Варна показват, че той е напуснал сградата тичешком и след като е прескочил ограда от бодлива тел, висока 2,5 м, е излязъл от обсега на системата за видеонаблюдение в зоната за сигурност. До същото място са отвели и полицейските кучета, с които е бил издирван часове след това.

"Когато се чухме последно по телефона, усетих, че нещо с него не е наред. Той се страхуваше от нещо", разказва Сандра Миттанк, майката на Ларс. Близките му са категорични, че той не употребява наркотици. 

Ето какво разказва пред в. "ШОУ" частният детектив – немецът Андреас Гютиг. 

- Господин Гютиг, кой ви нае за случая "Ларс Миттанк"?
- Обадиха ми се от енергийната компания, в която е работил Ларс Миттанк, и ме наеха да работя по случая. Колегите му много обичат както него, така и семейството му, затова решават да спонсорират акцията по издирването му. Моята компания е огромна и освен с детективски услуги се занимава и с охрана, работи в целия свят и затова те гласуваха доверие на мен. Реших да поема случая. Започнахме проучвания за момчето в Германия. Разговаряхме с колегите му от компанията, със семейството, с приятелката му, за да се запознаем с живота му. За да разберем какъв човек е Ларс.

- Какъв човек е Ларс?
- Ларс е много свястно момче и добро дете. Няма проблеми с наркотици, няма проблеми с пари, няма залитания по алкохол и жени, много добър работник е. Има си приятелка. Купили са си къща, живеят заедно, имат и спестени пари. Семейството му е много добро.

Направихме контакт с немската полиция, след това и с българската полиция, с немското посолство в София. След това дойдох лично в България. Направихме възстановка къде е ходил Ларс всяка секунда след пристигането си в България. 5 мои агенти работят по случая! Накрая цялата информация се синтезира от мен. Имам много добри контакти с Интерпол и с всички спецслужби в света.

Моята агенция охранява папата, кралски фамилии и т.н. Много често моите детективи са по-ефективни от полицията. Германската полиция примерно трябваше да провери дали има движение по сметката на Ларс. Една седмица не можеха да ми осигурят тази информация, защото процедурата е много сложна. Задействах моите контакти и след 2 дена имах информацията!

Исках да докарам хеликоптер на агенцията си в България и с него да огледам района около летище Варна. Трябваше ми коридор само за 10 минути и освен всичко исках да си платя за това. Но... полицаите тук не ми позволиха, защото нямат разрешение от летището. И всичко беше блокирано! В цяла Европа вземам такива разрешителни без проблем! Показвам си документа и си върша работата. Тук не може, защото законодателството не го позволява. Това е голям пропуск в законодателството ви.

- Разбрахте ли от какво се е страхувал Ларс?
- Един от моите детективи беше "под прикритие" в хотел "Колор" във Варна, където последно се е бил настанил Ларс. Той твърди, че там са били предлагани и сексуслуги. Сигурни сме, че в този хотел Ларс е имал преживяване, което го е извадило от равновесие.

Ние искахме да изясним, какво е предизвикало паниката му. На "Златни пясъци" има страшно много синтетични наркотици, правят "коктейли", които не се знае как могат да подействат! Твърде вероятно в питието на Ларс да е сипан синтетичен наркотик с продължително действие. При хора като него, които не са употребявали дрога и не са били пристрастени към алкохола, наркотикът нерядко отключва параноични реакции, води до продължителни депресии и страхови неврози. Правил съм консултации с германски лекари и те казват, че подобен синтетичен наркотик 8 седмици може да е активен в организма на човек и да предизвиква тези реакции. След това той се връща отново в нормалното си състояние. 20-30 процента от хората обаче не могат да се върнат в нормалното си състояние цял живот, ако не се вземат мерки! За хора в такова състояние дори светването на лампата и фаровете на кола могат да предизвикат стрес. Заприличват на животни в реакциите си.

- Възможно ли е при Ларс да се е отключило психично заболяване без "намесата" на наркотик?
- Може и нищо да не е пил. По принцип може. Но тази ситуация, че е с голяма компания на "Златни пясъци", пие алкохол, няма нормален живот, ако има наследствени проблеми, може да отключи психично заболяване! Но такива няма в семейството му.

Сигурен съм на 1000 процента, че Ларс се е променил психически и това е много голям проблем за нас. Защото нормалните хора отиват в полицията, съобщават проблемите си, а тук вече говорим за човек с ментални проблеми. Той ходи някъде си сега, но не знае къде ходи. Може да прави някакви случайни контакти с българи и много е важно за мен тези хора да ми се обадят! Ларс няма да се обади.

Семейството дава и възнаграждение. 4000 лв. за човек, който го види, задържи го и ми го предаде! Защото ме заливат от фалшиви сигнали, които ми загубиха доста време. Въпреки че в България има много хора, които искат да помогнат на Ларс. Българите са много добри и всички искат да помогнат. Един път стоях в Морската градина във Варна и към мен приближи група млади момчета, около 20-годишни. Показах снимката на момчето, под нея пишеше 4000 лв. Обясних има за какво става въпрос, попитах ги виждали ли са това момче. Казах им: "Тези пари са за вас, ако ни дадете информация за него!". Всичките момчета в един глас реагираха: "Майната му на парите, давай да го търсим!". Една жена във Варна ни предложи: "Ще ви дам апартамента си, да стоите спокойно и да търсите момчето!". Това се случва рядко в света!

- Каква е последната информация, която имате за Ларс?
- Последната информация беше, че е видян в Шумен. Изпратих специален детектив. Намериха този, който казваше, че е видял Ларс, но той каза, че това всъщност не е той. Грешна информация!

- Какви са вашите прогнози?
- Много време мина. Единственият шанс, който имаме в момента, е да говорим с колкото се може повече българи, по села, по паланки… Колкото повече хора знаят, толкова по-голяма е вероятността някой да го знае къде е! Аз мисля, че Ларс е в България и бяга тук някъде. Българите са добри, баби го приютяват в къщите си и го хранят, има плодове, зеленчуци по градините... Това е затворен кръг! Германски и български студенти по медицина от Варненския университет пускат имейли до кметовете на всички общини в България, за да създадат мрежа, която да издирва Ларс.

Лошото е, че телевизиите в България ни искат пари, за да пускаме информация по случая. Пуснаха го първия път, докато беше новина. Докато беше сензация. Но това вече не е сензация, а мисия. Това са различни неща! В Германия за подобни случаи, дори комерсиалните телевизии не искат да им се плаща.

А ние го търсим и в Сърбия. Получих информация от сръбското правителство – проверили са цялата граница, не е минавал. Ще го търсим и в Албания. Майката на Ларс ми се обажда непрекъснато. Последният път ме попита: "Как мислите, моят син мъртъв ли е?". Тя има един-единствен син…

- Колко време трябва да мине, за да прекратите издирването на Ларс?
- Работя по един случай минимум 1 година. Като хвана един случай, не пускам лесно! Но се надявам колкото се може по-бързо да намерим Ларс, защото той се нуждае от медицинска и психологическа помощ!

Видео репортаж в немската телевизия NDR от 28 август

от 19 септемвриСнимка на Деня

Щрихи от Плевен