Как да манипулираме, без да ни го връщат

Животът

21-09-2014, 07:53

Снимка:

n/a

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Не е лошо да извърташ нещата

Искате да сте добри, съвестни и честни. Но искате и шефът ви да ви даде това повишение, което чакате, приятелят ви да ви услужи с колата си, а половинката ви да се съгласи да гледа онзи филм с вас.

Не е нужно да престъпвате принципите си. Достатъчно е само малко да извъртите нещата, така че крайният резултат да е във ваша полза. Има някои трикове, които ще ви помогнат да получите това, което искате. Вие си преценете дали ще оставите другите да ви дават лимони, от които да си правите лимонада, или ще ги манипулирате и ще ги накарате да ви донесат направо фреш от портокали.

Не е лошо да извърташ нещата. С приемането на това твърдение трябва да започнете. Ако ще ставате манипулатори, трябва да оставите скрупулите зад гърба си. Те само ще ви пречат. Направите ли го, ви предстои да овладеете емоциите си. Трябва да сте в състояние умело да прикривате истинските си чувства. Тъй като едва ли вие ще сте първият манипулатор, който ще се опита да повлияе върху мнението на потенциалните си жертви, може да ви се наложи да преборите с най-големия враг на успешната манипулация - съмнението. Един от най-лесните начини да спечелите нечие доверие е като споделите нещо лично. Така ще накарате човека отсреща да реши, че сте си близки, след като се разкривате пред него, и ще свали гарда си. Ако успеете да намерите история, която той по някакъв начин да почувства близка, ще бъде още по-добре. Помнете - не е важно да е истинска.

След като сте се справили със съмненията и сте се приближили до човека, от когото ще искате нещо, не бързайте, а отделете време, за да го опознате. Това ви е нужно, за да може да прецените каква стратегия да използвате. Ако си имате работа с някого, който е по-емоционален, плаче на тъжни филми, харесва кученца и проявява емпатия, тогава най-добре да си поиграете с емоциите му.

При други ще ви помогне чувството им за вина. Просто трябва да ги накарате да се почувстват виновни за това, че не ви дават това, което искате. Може да използвате изрази като: "Това и очаквах от теб."

Понякога помага и това да предизвикате съжаление, като влезете в ролята на жертва.
Внимавайте обаче да не преигравате. Просто направете нещата да изглеждат така, все едно вие сте чудесен и мил човек, а цялото зло на света ви се е събрало на главата. Винаги може да кажете: "Свикнал съм. Все това ми се случва."

Полезно е от време на време да се правите на глупави - "Не знам как винаги бъркам"

Ако се наложи, може да се опитате да подкупите. Трябва обаче да го направите така, че жертвата ви да не го разбере. Изиграйте го така, все едно наистина искате да направите нещо добро, след това внимателно си поискате нещо в замяна.

Ако сте харизматична личност, това винаги ще ви бъде от полза. Усмихвайте се, бъдете любезни и никога не си изпускайте нервите пред другите. Ако случайно се случи, замаскирайте го така, че да изглежда, все едно го правите, защото сте много загрижени и не знаете как по друг начин да привлечете вниманието. Не се притеснявайте да флиртувате, ако това ще ви приближи до целта.

Много е важно как ще подредите желанията си. Ако първо поискате нещо по-голямо и ви откажат, а след това помолите за нещо, което на фона на първото изглежда по-приемливо, има голяма вероятно да го получите. По същия начин, ако първо предизвикате страх, а след това облекчение, човекът отсреща ще бъде склонен да направи нещо за вас.
Не забравяйте обаче, че ако си имате работа с някого, който разчита на логиката повече, отколкото на емоциите, ще ви се наложи да смените подхода и да приведете някакви факти в подкрепа на исканията си.

В най-добрия случай не би трябвало да ви хванат, но ако все пак това се случи, най-голямата ви грешка ще бъде да продължите да действате като манипулатор. Напротив, дръжте се, сякаш сте мил и спокоен човек. Така ще накарате другия да се усъмни в преценката си и да допусне, че може би греши той, а не вие.

Да приемем, че сте усвоили всички тънкости на манипулирането и вече лесно карате хората да изпълняват желанията ви. В същото време не искате другите да постъпват така с вас. Или вече са ви използвали достатъчно и сте стигнали до момента, когато ви идва да кажете: "Стига!" Каквато и да е причината, ето как може да сложите край на това.
Първо, разберете защо толкова лесно се превръщате в жертва. Може би в живота ви липсва позитивна оценка от страна на другите, искате да получавате комплименти, да сте обект на обожание. Ако е така, когато манипулаторът ви ласкае, вие се чувствате специални, различни, ценени. Майсторът ще го забележи и ще го използва. Той ще ви накара да си мислите: "Аз съм специален, защото виждам нещо добро у човека отсреща, което никой не може да види." Постепенно ще започнете да изпълнявате желанията му, защото все повече ще ви харесва да се чувствате като някого, от когото имат нужда. Ще започнете да си мислите, че това е начин да покажете колко сте добри не само като човек, но и в изпълнението на това, което ви карат да правите.

Например на работното ви място някой колега може да ви кара да му помагате със задачите, които той трябва да изпълни, и за да успее, да ви казва колко по-добре се справяте, как без вас той никога не би успял и в един момент вие виждате, че вършите чужда работа, докато някой си почива.

В личен план не се заблуждавайте, че може да контролирате отношенията си с някого, ако просто му давате това, от което той се нуждае, винаги когато това се случи. Хубаво е да помагате и да правите хората щастливи. Особено близките си. Но се научете да различавате хората, които наистина имат нужда от нещо от тези, които само го играят
Работете върху самочувствието си, защото там е най-слабото ви място. Колкото по-уверени и сигурно в себе си сте, толкова по-лесно ще преодолявате атаките. Не се страхувайте да отказвате само защото така някой ще започне да ви харесва по-малко или въобще ще спре да го прави.

Внимавайте за хора, които се опитват да ви влияят, използвайки издайническите реплики като: "Наистина ли ще облечеш тази пола за излизането довечера?" "Ти сериозно ли ще го направиш? Никой не харесва хора, които носят това."