Българският туристически продукт вони

Хотелиерите по морето, които протестират заради лошия сезон, сами са си виновни

Коментар на Светлана Георгиева, в. "Сега"

Бяхте ли на море това лято? Да не се излъгахте да отидете на Черноморието? Все по-малко стават тези, които са готови да изтърпят лошата туристическа услуга там само заради хубавото море. Халкидики и Анталия са на една крачка със суперобслужване, удобства, чистота и хубава природа. За сравнение, българският туристически продукт е опаковал в едно кичозни бетонни хотели, нагъчкани един до друг, воня на канализация, некачествена и зле приготвена храна и лоша хигиена. Затова в началото на септември по морето е призрачно - бетонните грамади стоят празни, чуждестранните туристи са малобройни, а българските - още по-малко. И не времето е виновно. Пусто е заради простичката истина, че летовникът търси тишина, уют, хубава природа и качествена храна.

И за жалост не ги намира в България!

Дали обаче хотелиерите от Слънчев бряг и региона, които излязоха на протест, осъзнават горчивата истина? Според тях приходите им бележели тотален спад, защото сезонът започнал и завършил с потоп, а държавата не оказала помощ. Така де - виновно е лошото време, а не повсеместната алчност, която превърна зелените курорти в бетонни квартали. Виновни са синоптиците, а не корумпираните общински власти, които къде срещу апартамент, къде срещу цял етаж в хотел разрешиха и одобриха безобразните строежи, които не спират. Виновна е държавата, тоест управляващите, че не са дали от парите на данъкоплатците, за да спасят безумните инвестиции на собственици, които са си направили криво сметката. Въпросът е, че тя ще става все по-крива, а хотелите все по-празни, ако и дошлите това лято сравнително по-малко руснаци и румънци се усетят, че не им предлагат това, за което са платили, а ентеровирусите са допълнителна екстра.

Факт е, че тази година цените паднаха като никоя друга, но това също си има обяснение - просто отливът от лошата услуга е голям. Дори намаленията не докараха почиващи. Предлагащите квартири в курортни градчета като Царево свалиха цената до 7 лв. на легло, но без ефект. Според данни от бранша през август туристите са били половин милион, като едва 80 хиляди от тях са българи. Руснаци, румънци и израелци също масово са се дръпнали. Още няма статистика, но сигурно и алкохолните туристи от Великобритания са намалели, вероятно неуредиците в Слънчев бряг и на тях са им дошли в повече. Самите собственици на имоти там признават в медиите, че в "най-голямата дискотека на Балканите" (някога зелен курорт с хубави дюни и прекрасен плаж) цари хаос, шум, скъпотия, липса на сигурност.

Ако сега минете от Синеморец до Златните, ще видите десетки нови ужасяващи скелети на никнещи поредни кошмарни архитектурни творения. То не са "замъци", то не са чудеса.

Архитектите, които стоят зад тях, би трябвало да си скъсат дипломите заради липсата на усет за хармония и балканското самочувствие да тръснеш едно бетонно чудовище насред ландшафтния хаос наоколо, съчетан с безобразна общинска инфраструктура. Но архитектите работят според исканията на инвеститорите.

При това положение за летовника е по-добре да си остане в панелката вкъщи, защо му е да ходи в чужда. Шокът започва още от плажовете - там, където някога бяха дюните, които родените преди 80-те години помнят. Бетон на пясъка има в изобилие, но да намериш душ на плажа е истински късмет. Обществени тоалетни почти не съществуват.

Кофите за боклук за сметка на това вонят навсякъде без изключение. Те, както и грозните магазинчета, в които се продават всякакви боклуци, са вездесъщи. Също като пластмасите, фасовете и найлоните, които се подмятат по плажовете.

След бетона и мръсотията следва шумът. Хотелиерите очевидно не са наясно, че когато човек отиде на море, очаква да чува най-вече шума на вълните и писъка на чайките. Вместо това агрегатите на бетонните грозотии ръмжат денонощно, камиони гърмят още от разсъмване поради липса на нормални паркинги, колите са паркирани кой където намери и двигатели редовно будят рано сутрин спящите. Паралелно с почивката текат ремонти, кавги, партита и всякакви други производители на шумове. Романтика!

Храната е отделна голяма тема, когато става дума за почивка в България. За да намери къде се сервира прясна риба, човек трябва да наеме едва ли не частен детектив. Истината е в малките ресторантчета, където все още са останали хора със съвест и целта им не е да продадат на космически цени стоки с изтичащ срок на годност и продукти от щанда с растителни мазнини.

Това е продуктът от "труда" на многострадалните хотелиери.

Алчността обаче води до заслепение, което пречи да осъзнаят, че сами са си виновни. Никой не ги караше да застрояват така Черноморието. Напротив, всички апелираха да не го правят. Е, сега грозотиите им са си техни завинаги, нека пробват да ги пробутват на хора от други континенти, защото европейците вече не проявяват никакъв интерес. Бабите по морето и "гларусите" ще има да си спомнят времената, когато поляци, чехи и германци завземаха всички свободни легла. Да срещнеш представител на тези нации вече е огромна рядкост.

Хотелиерите имат право на едно-единствено възражение срещу управляващите от последните 4-5 правителства - че отговорните институции, на които данъкоплатците плащат щедро, не спряха заслепените собственици и фирми, не ги контролираха и им позволиха да съсипят хубавото крайбрежие. Корумпирани държавни чиновници не се погрижиха да има пречиствателни станции. Те позволиха да се съсипе и малкото растителност. Да се кърти и взривява склонът на Стара планина при Емине, за да изникне поредното бетонно недоразумение. Заради тях местностите, в които останаха дюни, вече се броят на пръстите на едната ръка, а плажовете със син флаг, гарантиращ чистота на водата, са само четири. Така хотелиерите и управляващите заедно докараха Апокалипсиса. За наша сметка.